15/6
Co hmoždíře, mají ještě své místo v kuchyni?

Co hmoždíře, mají ještě své místo v kuchyni?

15. června 2017 v 00.00 , Bytové doplňky , Kuchyně

Sponzorované odkazy:

Bezesporu ano. Hmoždíř je dnes samozřejmým vybavením těch kuchyní, jejichž uživatelé zakomponovávají do pokrmů bylinky a koření, které je nutno drtit, roztloukat a rozmačkávat.

Hmoždíř je menší či větší miska, opatřená uvnitř zdrsněným povrchem. K misce náleží palička, kterou se ve hmoždíři drtí, roztloukají, roztírají a rozmačkávají nejrůznější ingredience jako koření a byliny (jejich části jako kořeny, semena a listy).

hmoždíř z onyxuhmoždíř z onyxu

Odkud se tu vzal?

Je součástí kuchyní odpradávna. Již v dávných dobách se hmoždíř používal především v alchymii, léčitelství a bylinkářství. Ve Starověkém Římu jej využívaly k čarování kněžky Isidina kultu a pověstná Baba Jaga prý na něm v pohádkách dokonce létala. No kdo ví.

Design dnes a kdysi

Ty úplně první hmoždíře byly dřevěné, většinou vydlabané z jednoho kusu a součástí hmoždíře byla hrubá a neopracovaná palice. Tyhle nádoby se využívaly se nejen na byliny a koření, ale ty větší i na drcení obilí a mělnění mouky. Jejich následovníci byly vyrobeny převážně z bronzu, mosazi a mědi a sloužily již pouze na koření a byliny.

mosazný hmoždířmosazný hmoždíř

Současnost

Dnešní hmoždíře jsou z nejrůznějších materiálů jako je

  • dřevo a bambus
  • mosaz a lávový kámen
  • mramor a nerez ocel
  • keramika a mastek
  • onyx, sklo a porcelán

Design hmoždířů a jejich styl stále vychází z původního tvaru, ale je hodně modernizovaný zcela odpovídající dnešním trendům doby. To platí jak o samotné misce, tak i o paličce. Bez paličky by de facto hmoždíř nebyl hmoždířem.

hmoždíř z bambusového dřevahmoždíř z bambusového dřeva

Proč si hmoždíř pořídit a využívat jej?

Hmoždíř může být nejen krásným bytovým, ale i funkčním kuchyňským doplňkem. Je dnes užitečnou a praktickou dekorací, ozdobou v kuchyni, když je uložen v otevřených policích kuchyňské linky. Díky němu mnohé koření nemusíte kupovat mleté, čímž mu uchováváte déle jeho vůni, chuť i v něm obsažené silice. A tak pokud patříte mezi milovníky bylinek, hmoždíř k nim neodmyslitelně patří. Stane se pro vás nepostradatelným pomocníkem při jejich zpracování a využití.

A dost možná se vám tato příjemná a milá věcička natolik zalíbí, že se stane vaším sběratelským objektem.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS