8/1
Průvodce různými typy zahradního nábytku: jaký zvolit pro svůj prostor

Průvodce různými typy zahradního nábytku: jaký zvolit pro svůj prostor

8. ledna 2024 v 17.45 , Zahradní nábytek

S létem za dveřmi je čas vyrazit do zahrady, ale chybí vám to pohodlné posezení nebo to stylové místo na grilování? Nebojte se, naši pradávní předkové neznali jen kamenné lavice. Zahradní nábytek dnes nabízí nespočet možností. Přečtěte si náš průvodce a objevte, jak najít tu pravou „zahradní perlu.“

Jaké materiály máte k dispozici?

Oblíbený pro svou odolnost a moderní vzhled je beton. Je to takový Chuck Norris mezi materiály – vydrží všechno. Na slunci, v dešti, nebo dokonce při rodinném „grilovačkovém souboji.“ Nicméně tento typ nábytku běžně na zahradě neuvidíte, takže se pojďme podívat na materiály, se kterými se můžete setkat častěji.

Dřevo je určeno pro ty, kdo hledají přírodní kouzlo. Teak je král dřevěného království – odolává vlhkosti a nekompromisně odmítá hnilobu. Borovice a akácie jsou o něco levnější varianty, ale vypadají nádherně přírodní a uvolněně. Můžete se setkat také s nábytkem ze smrku, dubu, olše a nebo třeba ratanu. Každý typ dřeva se chová trochu jinak a vyžaduje jinou péči. Nicméně, dřevo je nestárnoucí klasika všech zahrad, teras a balkonů.

Dřevěný zahradní nábytek, foto gardenway.czDřevěný zahradní nábytek, foto gardenway.cz

Pokud hledáte nábytek, který spojuje odolnost s moderním designem, kovový zahradní nábytek je vynikající volbou. Kovové konstrukce, zejména z hliníku, jsou lehké, odolné vůči povětrnostním podmínkám a vyžadují minimální údržbu. Tato varianta nábytku bývá oblíbená pro svůj industriální vzhled a schopnost snášet náročné venkovní podmínky. Metalický lesk může být vynikajícím kontrastem k zeleni zahrady.

Kovový zahradní kout, foto gardenway.czKovový zahradní kout, foto gardenway.cz

Plastový zahradní nábytek je synonymem lehkosti a pestrosti. Tato varianta nábytku je skvělá pro ty, kteří chtějí jednoduchý a snadno přenosný nábytek. Výhody spočívají v odolnosti vůči povětrnostním vlivům a nízké údržbě. Plastový nábytek je také k dispozici v široké barevné škále, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe ladí s designem vaší zahrady nebo terasy. Pro ty, kteří preferují moderní a hravý vzhled, je plastový nábytek skvělou volbou.

Zahradní nábytek z technorattanu, foto gardenway.czZahradní nábytek z technorattanu, foto gardenway.cz

Tipy a triky při výběru

Když hledáte zahradní nábytek, nejdůležitější otázka, kterou si položíte, je: Jak moc pohodlí si přeji a kolik jsem ochoten investovat? Existují různé druhy materiálů, a každý má své výhody a nevýhody. Pro inspiraci se můžete podívat na https://gardenway.cz/…adni-nabytek, kde najdete zástupce z ratanu, dřeva, hliníku, plastu i kovu.

  • Plastový nábytek je často cenově dostupný a lehký na údržbu, ale může mu chybět pohodlí a odolnost.
  • Ocelový nábytek je také cenově dostupný, ale může být náchylný k rezavění, což ovlivní jeho trvanlivost.
  • Dřevo a hliník jsou mezi dražšími možnostmi. Dřevo přináší přírodní krásu a pohodu, ale vyžaduje pravidelnou údržbu. Hliník je lehký, odolný a vyžaduje minimální údržbu, ale může být nákladnější.

Přestože se může zdát, že v českém letním počasí nemusíte brát v úvahu déšť, je dobré být připraven. Zvažte, zda vám styl nábytku přinese radost, ale zároveň vydrží nepřízeň počasí.

  • Hliníkový nábytek je známý svou odolností vůči povětrnostním podmínkám.
  • Ratanový nábytek, zejména s vodoodpudivými polštáři, může dobře odolat dešti.
  • Kovový nábytek s vhodným nátěrem vůči korozi může být také vhodnou volbou.
Jídelní nábytek v technorattanu, foto gardenway.czJídelní nábytek v technorattanu, foto gardenway.cz

Při výběru velikosti nábytku mějte na paměti rozměry vaší zahrady. Ne vždy to největší a nejvýraznější je to pravé.

Skládací nebo kompaktní nábytek je ideální pro malé zahrady. Stůl a židle, které lze snadno složit a uklidit, uvolní prostor pro další aktivity.

Ve větších zahradách můžete si dovolit větší kusy, jako jsou venkovní lůžka nebo rozsáhlé jídelní sestavy. Důležité je vytvořit harmonii a nezaplnit každý volný centimetr nábytkem.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS