1/7
Využití internetu a technologií v kuchyni

Využití internetu a technologií v kuchyni

1. července 2018 v 00.00 , Bytové doplňky , Kuchyně

Sponzorované odkazy:

Co by byl domov bez vůně čerstvého koláče, bábovky či chutného masového pokrmu? Právě tyto činnosti dělají z příbytku vaše místo, váš azyl a domov se vším všudy. Díky těmto vůním je jasné, že se zde bydlí, nejen přespává, že jsou zde lidé, kteří tam pobývají rádi a s chutí si vykouzlí něco dobrého na zub.

Ano, valná většina z nás ráda vaří. Lákají nás nové recepty, které s ve stále větší míře vyhledávají spíše online – na internetu, nežli v papírových. Výjimkou jsou jen hodně staré, vzácné a jedinečné recepty třeba po bačičce. Především lidé mladšího věku si možnost využití tabletu, smartphonu či notebooku v kuchyni velmi oblíbila. Nezatracují je ale ani lidé střední generace. Nové technologie se tak ve stále větší míře využívají i při přípravě pokrmů.

Vybavení kuchyní se mění

Mnoho domácností má kuchyni vybavenou standardně sporák, lednička, mikrovlnka, presovač, mixer, lednice, domácí pekárna. A stále více přibývá těch, kde své místo nachází smarphone, tablet či televize. Mohou tak sledovat své oblíbené seriály, filmy a přitom pomalu vařit. Anebo přímo sledovat kulinářské pořady.

Není proto překvapením, že aktuální studie dokazují, že se v kuchyních čím dál více uplatňuje internet. Až 86 % lidí pod 30 let používá při vaření televizi nebo svá mobilní zařízení. Podle průzkumu agentury Simply5 pro společnost IKEA ČR, si ráda přípravu pochoutek a samotné užívá téměř 80 % Čechů a totožné procento by chtělo stolovat s rodinou či přáteli doma častěji, ovšem brání jim v tom pracovní povinnosti.

Kolik času trávíme v kuchyni?

Přípravě jídla věnujeme v průměru 1,5 hodiny denně a více než polovina z nás se přitom nechává inspirovat recepty na internetu. A to od hledání receptu, přes konkrétním množství ingrediencí a samotného postupu přípravy dobrůtky. Častou součástí online receptů je nejen obrazová dokumentace postupu, ale přímo video návod. A i tady se zvyky liší.

Jak kdo techniku využívá?

Průzkum Google Consumer Survey zjistil, že Lidé do 35 let vaří přímo dle online zobrazení smatphonu, tabletu či notebooku zatímco lidé nad 35 let si internetový recept vytisknou a vaří dle jeho papírové formy střední generace od 40 do 50 let také více využívá k vaření televizi, kde se inspiruje, postup si zapíše a pak jej v kuchyni zkouší vyčarovat

A jiný průzkum – webového portálu The Spoon, zjistil, že mezi tisícovkou domácností využívá své mobilní zařízení v kuchyni při vaření 7 z 10 lidí, přičemž 17 % dotázaných tak činí dokonce několikrát týdně. Jsou to povětšinou osoby pod 40 let.

Téma vaření

Tematika jídla a stravování nás prostě zajímá a zajímat bude, Co by byl život bez dobrého jídla, které si sami uvaříte a vychutnáte s rodinou či přáteli? Průzkum britské společnosti Lurpak na 2 000 respondentech ukázal, že průměrně stráví lidé nad obsahem týkajícím se jídla na internetu, zejména sociálních sítích, 3 a půl hodiny týdně a dalších 58 minut věnují četbě webových stránek a blogů o jídle a vaření. Sledováním pořadů o vaření pak stráví v průměru 1 hodinu a 37 minut týdně.

Televizní a online vaření

Ne vždycky lze pestrou nabídku televizních kulinářských show využít při procesu přípravy pokrmu a samotném vaření, a to zejména kvůli vysílací době, která se nemusí krýt s časem, kdy doma běžně vaříme.

A také je jasné, že ne každý z nás stíhá sledovat kuchaře na obrazovce (kde jsou často kroky urychlené kvůli vysílacímu času daného pořadu) a zároveň přitom vařit. I tady na věc mladší ročníky vyzráli – sledují televizní pořady o vaření přímo ve své kuchyni na mobilním zařízení. Mnohé internetové televize nabízejí i funkci zpětného sledování pořadu, pauzování či přetáčení. To pak vaření podle online návodu sledovaného na obrazovce usnadňuje.

Internetové televize

Jednou z těch, které toto obsahují je Lepší.Tv, ale i mnohé další, třeba UPC, DIGI, T-mobile, O2, Vodafone a další. Sledování těchto net televizí na Smart televizním přijímači či dalších chytrých zařízeních je pak snadné a rychlé.

Jak o máte vy? Využíváte v kuchyni k vaření moderní technologie? Vaříte podle nich, nebo se inspirujete n internetu?

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS