21/2
Industriální a minimalistický styl

Industriální a minimalistický styl

21. února 2022 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Design , Nábytek , Svítidla

Sponzorované odkazy:

A náš seriál o stylech bydlení pokračuje. Dnes se zaměříme na styl industriální a minimalistický. Jsou to ryze novodobé styly, které reagují na vývoj civilizace a potřeb v bydlení. Patří k jednoduchým a zajímavým stylům.

Industriální styl

Tento styl je určen především pro loftové a hodně otevřené byty, většinou z atypických nebytových lokalit přetransformovaných v bytové – haly, továrny, sila, stodoly atp. Může však být cool designem i bytovek s vysokými stropy a otevřenými propozicemi.

Industriální styl je de facto zcela otevřený styl, kde nic neschováváte za plná dvířka skříní, komod a skříněk, ale naopak vystavujete na policích, regálech, zdech, i v nikách a na oknech. Styl je příznačný především přiznáváním původního zdi a nedokonalostí interiéru, které zde hrají prvky industriality.

V takovém industriálním interiéru najdete přiznaný beton, přiznané cihly, přiznané krovy nebo přiznané trubky a kabely– trubky od topení a vodovodní, kabely elektrické. Elektřina je tu vedena vně a viditelně, nikoli zasekaná od zdi. Klasikou takového domova je vybavení litinovými radiátory a okna zcela bez záclon a textilií.

Materiál

Industrál využívá materiály jako je dřevo, kov, sklo, kámen, beton a kůže. Nábytek bývá dřevo v kombinaci s kovem, stejně tak police jsou dřevo+ kov, nebo kov + sklo, regály taktéž. Na podlahu i do kuchyně je oblíbený kámen, pro osvětlení kovová stínidla, nebo je tvoří jen žárovky – (existují i tzv. pohledově designové žárovky). A sedací souprava v obývacím prostoru je většinou kožená, nebo kombinovaná s kůží či koženkou, nebo eko kůží.

Zdi jsou málokdy omítnuty, mají přiznaný beton i cihly a okna bývají zasazena do tmavých rámů – černých, tmavě hnědých, přičemž jsou spáše netypického bytového designu s členěním tabulek spíše továrního typu. A vysoké stropy jsou bonusem, díky němuž lze prostor dobře lenit i do výška – např, pracovna na meziposchodí směrem k ložnici, která je na loftu.

Minimalistický styl

Tady tento styl je protipólem industrálu, protože v něm vše uložené schováte za plná dvířka skříní, skříněk, komod a šuplíků. To platí jak pro kuchyni a kuchyňský nábytek, tak pro celá příbytek v minimalistickém stylu. Styl má jedno pravidlo – méně je někdy více, a tak je to domov stylově hodně otevřený, praktický, účelný a vzdušný. Nenajdete zde zbytečné dekorace, jen sem tam originální kousek. Doplňky a tu domáckou útulnost v souvislosti s minimalismem nehledejte.

Nábytek a vybavení je jednoduchých, rovných a čistých linií, většinou s lesklým povrchem a často také bezúchytný. Všechen nábytek je opatřen bezdotykovým systémem otvírání Push & Click, a tak stačí jen zatlačit a prostor se otevře.

A barevnost minimalismu?

Není příliš dána. A tak lze minimalisticky pojatý interiér vybavit jak v sytých a zářivých barvách, tak v tmavé, nebo naopak světlé podobě, nebo v neutrálních odstínech. Ideálem dneška je využití tón v tónu a sem tam pestrý prvek. Nebo pomocí barev roku – neutrálních zelenkavých odstínů Evergreen Fog (stálezelená mlha), Guacamole (avokádo), Olive sprig (olivová snítka) nebo Very Peri (modrofialová).

Osvětlení minimalistického prostoru je sofistikované a jakoby skryté – zabudované, výsuvné, s diodami, LED svícení. Tady si vyhrají milovníci chytrého domova, kde se jim skýtá využití osvětlení i dalších praktických prvků právě v minimalistic­kém stylu.

Zdroj foto: Pixabay.com; Albumarium.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS