14/2
Skandinávský a středomořský styl bydlení

Skandinávský a středomořský styl bydlení

14. února 2022 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Design

Sponzorované odkazy:

Skandinávský styl je u nás velmi oblíbený pro svoji jednoduchost, středomořský styl zase evokuje moře a dovolenou, i vzpomínky na zážitky. Jaký si vyberete vy?

Skandinávský domov = přírodní lehkost

Váš příbytek se skandinávským stylem získá jednoduchost, vzdušnost a čisté linie. Je totiž prosvětlený, minimalistický a nepříliš zdobný. Barevná paleta se pohybuje zcela ve světlých barvičkách jako je neutrální bílá, krémové a smetanové odstíny, světle, středně i tmavší šedá (ta jen na akcentech), nebo v kombinaci s jemnými pastelovými odstíny.

U skandinávského stylu vždy platí, že méně je někdy více. A to jak u barevných variací, tak i na počtu nábytku a vybavení. Ne nebojte se, není to domov příliš neosobní, protože vše, co k životu potřebujete (oblečení, kuchyňské potřeby, boty atp.) je více skryto v uzavřených skříňkách. Je to však interiér zařízený prakticky, pohodlně i útulně s příznakem přírody. Ta se odráží na doplňcích, textiliích i materiálech prostorů.

Budiž světlo!

Přítomnost světla je zásadní. Proto by měla se skandinávským stylem souznít v příbytku velká okna, nezastřená závěsy a záclonami. Pokud taková okna k mání nejsou, můžete si pomoci svíčkami, lampami, lucernami a světelnými řetězy.

Přírodní materiály

Skandinávský alias severský styl je založen na přírodních materiálech jako je dřevo, kámen, sklo a kov. Také stylově jednoduchá a keramika s čistými liniemi i s glazurou je fajn. A nezbytností jsou zde hřejivé pleteniny, vlněné deky, nejrůznější plédy, huňaté kožešiny a mnoho polštářů a polštářků.

Skandinávským stylem získáte klidný, hřejivý a útulný domov s praktickým vybavením, prosvětlený a pohodový. Domov, do nějž se budete rádi vracet a za jehož dveřmi necháte všední starosti.

Středomořský styl = dovolená po celý rok

Ano, jako na dovolené si budete připadat v příbytku zařízeném středomořským stylem. Takže jestliže milujete léto u moře, vneste si jej do svého příbytku a radujte se z něj celoročně!

Jako na pláži

Evokace pláží, moře, písku, slunce a tepla, to je středomořský styl u vás doma. Základem jsou materiály jako proutí a ratan, dřevo a kov na nábytku – větším i menším, ale i na bytových doplňcích. Barvy jsou asi jasné – všechny odstíny modré. Bílá, písková, béžová levandulová, světe žlutá a cihlově červená. Jako nebe, moře, slunce, západ slunce, horký písek, a teplo.

Tečkou jsou motivy moře

A jak z toho vnikne opravdu středomořský styl? Doplňky a dekoracemi! Těmi jsou především ty s mořskou tématikou jako jsou kamínky a mušle, motivy kotvy, majáků, skleněných jednoduchých váz a mís, a také keramických dekorací – kachlíků, plastik, sošek.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS