10/1
Pracovní deska vaší kuchyně: jak šel čas

Pracovní deska vaší kuchyně: jak šel čas

10. ledna 2022 v 00.00 , Kuchyně

Sponzorované odkazy:

Tak jako se mění styl a móda, tak se proměňuje i materiál a barvy v domácnosti. Na nábytku i v kuchyni. Pracovní desky v kuchyni zaznamenaly rovněž posun. Jak šel čas a jaké jsou i dnes nejoblíbenější materiály pracovních desek v kuchyni?

Základem správně zvolené pracovní desky je vybrat si správný rozměr (ne všechny desky mají rozměry, jež se dají třeba v atypické kuchyni využít bez pracného a nepraktického napojování), odolnost a až na třetím místě je pak s odolností spojená volba materiálu.

Aspekty pracovní desky

Pracovní deska kuchyně dostává totiž během každodenního užívání kuchyně nejvíce zabrat. Je permanentně vytížená, a proto je její volba velmi důležitá. Materiál tak musí mít značnou odolnost proti teplotám, proti mechanickému poškození a poškrabání a být esteticky pěkná a se snadnou údržbou.

Materiál

Materiálů, z nichž se kuchyňské pracovní desky vyrábějí, je dnes již pěkná řádka.

Které to jsou?

  • laminát
  • masivní dřevo
  • přírodní kámen
  • keramika
  • umělý kámen
  • nerez

laminátová pracovní deska

Laminát

Patří k nejvíce používaným materiálům na kuchyňské pracovní desky. Vyrábí se lisováním vrstev tvrzeného laminátu na desku z dřevotřísky. Takto vyrobená laminátová deska má zaoblenou ) ale i ostrou) přední hranu a nejčastější tloušťka je 38 milimetrů. Laminát se vyznačuje skvělou odolností vůči vysokým teplotám, je možné vybírat ze široké škály vzorů, od dřevěných až po kamenné, přitom za velmi příznivou cenu.

Masivní dřevo

Pracovní desky z masivního dřeva jsou krásné a povznesou často design některých stylů a typů kuchyně na vyšší level. Nevýhodu je její menší odolnost k opotřebení a mechanickému poškození. Desku je pro lepší odolnost dobré ošetřovat speciálním olejem, ale i tak se zřejmě nevyhnete poškrábání a skvrnám od tekutin při přípravě pokrmů. Desku lze renovovat přebroušením, které zčásti minimalizuje mapy i škrábance.

pracovní deska ze dřeva

Přírodní kámen

Nejvíce využívaná je přírodní žula, která je velmi odolná proti mechanickému poškození. Taková pracovní deska v nemá vysokou nasákavost, tudíž brání tekutinám proniknout do ní a způsobit skvrny a mapy. Ošetřování ve formě přetření vlhkým hadříkem je zcela dostačující. Přírodní kamenné desky jsou impregnovány a tato impregnace by se měla cca 1× za dva roky znovu realizovat. Jsou to elegantní, ale i velmi luxusní desky, a to i cenou.

Keramická deska

Elegantní přírodní materiál, který má vysokou tvrdost i odolnost vůči poškrábání a teplotám. Deska není ani nasákavá, a tak je její údržba jednoduchá. Využívá se nejvíce keramický neolith, který lze využít i jako obkladovou desku. Kuchyně s keramickou plochou na práci je potěšením.

žulová pracovní deska

Umělý kámen

Tento druh tzv. technického kamene je minimálně porézní, a tudíž nenasákavý matriál. Je silně odolný vůči poškrabu a vlhkosti. Je variabilním materiálem, který lze přizpůsobit velikostí i délkou řezem, teplem i ohýbat. Je k mání v mnoha odstínech barev, patří ke komfortnímu materiálu s vyšší cenou pořízení.

Nerez

Nerezové pracovní desky v domácnosti moc neprorazily. Známe je spíše z jídelen a restaurací. Je to ale velmi hygienická deska se snadnou údržbou a vysokou životností. Dnes se nabízí pro ultramoderní typy kuchyní i do domácností, často se vsazeným dřezem. Nevýhodou nerez desek je jejich malá odolnost proto mechanickému poškození.

deska z umělého kamene

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS