1/5
Šťastný (ne)bambus = šťastný domov?

Šťastný (ne)bambus = šťastný domov?

1. května 2020 v 00.00 , Bytové doplňky , Design

Sponzorované odkazy:

Bambus známe z našich domácností již nějakou dobu. Vidět je na bytových doplňcích, postírání nebo i nábytku. Ale devizou bydlení je i pěstování bambusu jako pokojové rostliny. A aby toho nebylo málo, je tu i tzv. šťastný bambus neboli Lucky bamboo, který vlastně bambusem není.

Tahle efektní rostlinka se sice jako bambus tváří, ale nemá s ním nic společného. Lucky bamboo má zavádějící pojmenování, protože je to de facto druh draceny, konkrétně Dracena sanderiana alias dračinec pruhovaný. Kdo ví, proč zrovna tato původní rostlina z Afriky a okolí Kamerunu, dostala takový název. Možná vizuální podobnost rostlinky s bambusem? Anebo jen chytrý tah k tomu, aby se tato dracena lépe prodávala?

Možná, že díky spojení všeho zmíněného s dodatkem, že je rostlinka lehce a efektně tvarovatelná, vznikl mýtus o tom, že Lucky bamboo dodá vašemu domovu štěstí i úspěch. Tato legenda však správně platí pro opravdový bambus. To však draceně s názvem Lucky bamboo neubírá na jeho atraktivitě ani žádanosti. A to i díky jeho tvárnosti a výslednému efektu, s nímž se pak v prostoru vyjímá.

Lucky bamboo

Dracena sanderiana alias Lucky bamboo má jemně zelené i zeleně šedavé listy a stonky s tendencí se kroutit. Může dosáhnout v růstu výšky až jeden metr a prospívat vám bude u okna směřujícího na západní stranu. Miluje polostín, nesnáší přímé slunce, čili není zapotřebí jej stavět jen na parapet, ale spíše do rohu místnosti u okna, nebo poblíž oknu na polici či komodu.

Rostlinka je to vcelku nenáročná a odolná, přičemž si vystačí s teplotami okolo 15 – 18 °C, čili se hodí třeba do ložnice a pokojů, kde se spí a snižuje se proto večer teplota. Tato „bambusová“ dracena má tuhý kořínek, je nenáročná na údržbu i pěstování, a zvládne i zimu a teploty o deset stupňů nižší – tedy okolo 8°C.

Lucky bamboo a hydroponie

Lucky bamboo ideálním adeptem k pěstování ve vodě, tedy k hydroponii, případně hydrogelu. Nepohrdne však ani klasickým pokojovým substrátem. Ve vodě jej můžete umístit do vyšší vázy, nebo skleněné nádoby, kde vynikne krásně její půvab když ji zde upevníte oblázky – klasickými, skleněnými, anebo kuličkami, či dalším drceným dekorativním materiálem. V hydroponickém pěstování draceny vždy pečlivě odstraňujte staré a zahnilé kořeny a ty příliš dlouhé zkracujte.

Lucky bamboo v substrátu

Jak již bylo řečeno, ani substrátem „bambus nebambus“ nepohrdne. Jak správná dracena prospívá, když je vespod vyššího květináče umístěna větší drť. To proto, aby odváděla vodu kam má. Na ni nasypte trochu písku a až poté přichází na řadu pokojový substrát. Moc hezky vypadá (a zamezí se vysušování) když povrch substrátu obložíte ještě kamínky, keramzitem či keramickou drtí.

Cool dekorace za pár kaček

Lucky bammboo může opravdu být dekorací doslova za pár kaček, pokud si troufnete ji sami tvarovat. Takový vyjde na pár peněz. Pokud si ale na tvarování netroufáte a chcete přesto takový Lucky bamboo mít, pořiďte si již tvarovanou rostlinu. Počítejte však s tím, že si připlatíte.

Tvarování ale není žádná věda. Ano, je to tak. Když se stonky draceny táhnou moc do výšky, nebo původní tvarování ztrácí na efektu, můžete Lucky bamboo upravit sami. Stačí ořezat každý takovýto stonek cca 2 cm nad tzv.očkem. To je místo, odkud vyrůstá každý nový list. Uřezané kousky nechte ve vodě zakořenit. A dracenu, z níž jste kus uřízli v řezu zaslepte horkým voskem, jinak vám dracena celá potupně uschne.

Kdy přesazovat a hnojit?

Lucky bamboo alias Dracenu sanderianu pěstovanou v substrátu přesaďte nejdříve po třech letech. K hnojení se stačí přiklonit 1× týdně v období od jara (v březnu) do konce léta (půle září). V zimě občas přihnojte, ale maximálně 1× za měsíc.

Lucky bamboo alias dracena sanderiana, nebo chcete li dračinec pruhovaný sice přímo štěstí nenosí, každopádně je to však krásná rostlinka a perfektně zútulní i ozdobí váš domov. Takže ten pak de facto šťastný přeci jen bude. Tak proč si jeden šťastný bambus nepořídit?

Zdroj foto: Pexels.com, Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS