16/5
Jaká je aktuální cena plynu a proč je dobré změnit dodavatele?

Jaká je aktuální cena plynu a proč je dobré změnit dodavatele?

16. května 2018 v 01.15 , Domácí spotřebiče , Svítidla

Cena plynu je vcelku ožehavá a také proměnlivá záležitost. I proto je dobré občas zabrousit do vod konkurence a ceny porovnat. A pak se rozhodnout, zdali svého dodavatele nezměníte za jiného.

Celkově lze říci, že trh s energiemi (a jeho ceny) se během jednoho roku mění i několikrát. Na tak časté změny dodavatele asi nikdo nemá trpělivost ani čas. Ale jednou za čas je dobré udělat si revizi. A v případě, že jinde byste ušetřili, změnu realizovat.

Změna se často vyplatí

Změnou dodavatele plynu často dosáhnete vyšších úspor, anebo někdy jen přechod z červených (mínusových) čísel do zelených a plusových. Mnohdy za tu samou službu a tarif zaplatíte podstatně méně než u stávajícího dodavatele. Výše úspory je závislá na spotřebě, a tak platí, že čím vyšší je spotřeba, tím je také vyšší úspora.

Nač myslet při změně?

Než však vůbec začnete uvažovat o změně dodavatele plynu, měli byste zvážit, jaký typ smlouvy máte uzavřen se stávajícím dodavatelem plynu. Je-li to smlouva na dobu neurčitou je snadné ji kdykoli vypovědět, ovšem v případě smlouvy na dobu určitou je to problematičtější. U takové smlouvy je nutno dobře věc zvážit a prostudovat stávající smlouvu, potažmo možnosti výpovědi v rámci smluvních a obchodních podmínek. Máte-li jasno a víte, že výpověď nebude nic složitého, nic vám ve změně dodavatele nebrání.

Žádná věda

A neděste se, změna dodavatele nemusí být žádná věda, ani problematická nebo strastiplná záležitost. Ideální je obrátit se na zelenou linku vybraného dodavatele, a jeho zaměstnanci vše s vámi rádi vyřeší. A pokud se nechcete zabývat surfováním po netu a porovnáváním cen a tarifů dodavatelů energií, máte dnes k dobru i četné portály, kde porovnáte desítky subjektů a jejich ceny plynu na jednom místě. A když si zde některého dodavatele vyberete, vše za vás vyřeší. A ani když si nevíte rady s porovnáváním, není všem dnům konec. Můžete nechat vše na portálu, který vám rád poradí a vybere dodavatele, který je pro vás a vaše životní podmínky i výši spotřeby nejoptimálnější.

Samotná změna

Je to akt v řádu několika administrativních korků. A díky zmíněným portálům, které nabízejí komplexní služby, tam za vás vyberou dodavatele, vypočtou výši úpory, prostudují s vámi smlouvu s novým dodavatelem energie i jejich smluvní a obchodní podmínky, a vy se tak nemusíte o nic starat. Stačí jen odsouhlasit a podepsat dokumenty ke změně dodavatele plynu.

Zdroj foto: Pixabay.com

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS