19/10
Return do minulosti - jak vařily naše babičky?

Return do minulosti - jak vařily naše babičky?

19. října 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Kuchyně , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Víte něco o starých kuchyňských potřebách našich babiček? Co všechno ony využívaly k přípravě pokrmů a vaření? A došly některé tyto potřeby z minulosti i do současných kuchyní?

Na kuchyni s kamny, na staré, dobré a neopakovatelné kuchyňské potřeby našich babiček a prababiček asi vzpomíná mnohý z nás. Mladší ročníky ale mnohdy neví, o čem je řeč. A přesto, nebo právě proto mají tyto kuchyňské potřeby, s nimiž babičky tak bravurně zvládaly uvařit zelňačku, upéct koláče a buchty nebo smažit placky na plotně, své neopakovatelné kouzlo.

Staré kuchyňské váhy – kousek může být skvělým dobovým doplňkem každé staré chalupy či kuchyně v country stylu. Foto: Senda/Flickr.comStaré kuchyňské váhy – kousek může být skvělým dobovým doplňkem každé staré chalupy či kuchyně v country stylu. Foto: Senda/Flickr.com

Co vše k jedinečným kouskům kuchyňského vybavení patřilo?

  • váhy a keramické formy na pečení
  • lívanečníky a litinové nádobí
  • mlýnky na kávu na stěnu a škrabky na homole cukru
  • kleště na cukrové homole a dřevěné krabičky na koření
  • plátěné pytlíky na koření
  • stará dobrá kamna na dřevo a uhlí ( nebo na šišky, které jsem babičce sbírali)
  • máselnice a soudky na sádlo
  • soudky na med a kvašáky
  • dřevěné a měděné formy na těsto a božíhodové oplatky
  • dřevěné náčiní a kvedlačky
  • sváteční nádobí a servis
  • vyšívané nástěnné závěsy

Mnoho užitečného a cenného

Výčet je opravdu bohatý. Také byl podstatný rozdíl ve vybavení kuchyní ve městě, oproti venkovu, statkům a samotám. Tam přicházely novinky, inovace, nejrůznější novinky a výstřelky moderní techniky mnohem později než do měst a na sídliště. A mezi původním kuchyňským vybavením se najde mnoho užitečných a cenných kuchyňských potřeb, které se v novodobé nebo inovované formě používá dodnes.

Krásná dobová dřevěná krabička na koření měla místo na stěně a babičky od nich ukládaly koření a bylinky. Foto: RendyJanson/Flickr.comKrásná dobová dřevěná krabička na koření měla místo na stěně a babičky od nich ukládaly koření a bylinky. Foto: RendyJanson/Flickr.com

Když se nevařilo…

V kuchyních našich prababiček a babiček se vařilo, spřádaly se „táčky“ (poklábosení se sousedy), vítaly se návštěvy a drhalo se peří. Také byly určeny „dny velkého prádla“, kdy se pralo na valše v neckách, o „dnech koupacích“ se rodina postupně v neckách s nahřáou vodou z kamen vykoupala. V mnohých domácnostech se v kuchyních zde rovněž chovala úplně malá kuřátka.

Nejdůležitější část domu

Kuchyně byla v minulosti také středobodem celé rodiny, nejdůležitější částí domu a též veškerých tradic a zvyklostí daného kraje, regionu i země, které se striktně dodržovaly a připomínají se dodnes. Například nadílka koledníkům se nadělovala také v kuchyních, podávala se zde štědrovečerní večeře, o velikonocích se zde „polévala panímáma“, a mnoho jiného.

Kuchyňské náčiní – materiálem není dnes jako dříve dřevo, mosaz a cín, ale silikon, plast a nerez ocel. Foto: JenySmith/Flickr.comKuchyňské náčiní – materiálem není dnes jako dříve dřevo, mosaz a cín, ale silikon, plast a nerez ocel. Foto: JenySmith/Flickr.com

Dnešní kuchyně

Tak jako kuchyně v minulosti, tak se dnes stávají současné kuchyně nejdůležitější místností rodinného života. Mimo přípravy jídel se zde schází rodiny k příjemnému posezení a klábosení s rodinou a přáteli. Oproti dřívějšku je však kuchyně často volně napojena na obývací část a hospodyňka (pokud kuchtí sama) v ní není tak izolovaná od zbytku rodiny. Soudobá kuchyně je stylová, moderní, účelná a vybavena tím, o čem se našim babičkám ani nesnilo.

Zdroj foto: JenySmith1/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS