11/10
Frčí dřevěná prkénka - a nejen na krájení!

Frčí dřevěná prkénka - a nejen na krájení!

11. října 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Kuchyně , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Kuchyně a bydlení má nový boom! Jsou jimi dřevěná prkénka. Co že je na nich tak jedinečného? Hned dvě věci!

Dřevěná prkénka jsou artiklem, který se v kuchyních vyskytuje od pradávna. Doslova nejdéle ze všech druhů prkének, což je zcela jistě dáno materiálem, který byl dostupný lidem již od nepaměti. A tak mají dřevěná prkénka dlouholetou tradici.

Teaková prkénka mají šik vzhled. Foto: Selma1/Flickr.comTeaková prkénka mají šik vzhled. Foto: Selma1/Flickr.com

Není prkénko jako prkénko

Na trhu jsou k mání kuchyňská prkénka v různých materiálech, tvarech a provedeních. Můžete si pořídit prkénka:

  • hranatá, zaoblená, nebo oválná
  • subtilní a tenká, i hodně silná
  • s poklopem, nebo síťkou
  • umělohmotná a melaninová
  • z tvrzeného skla a kameninová
  • bambusová anebo právě dřevěná
Dubové prkénko je trvanlivé a vydrží dlouho. Foto: Selma4/Flickr.comDubové prkénko je trvanlivé a vydrží dlouho. Foto: Selma4/Flickr.com

Dřevo na výsluní

Dřevo má silnou tradici. Je to příjemný a trvanlivý materiál, vhodný doslova na vše, prkénka do kuchyní nevyjímaje. Dřevěné věci a doplňky vypadají i po letech dobře, a patří zcela bez debat k útulné atmosféře a správné domáckosti každé kuchyně.

Nejen na krájení

S dřevěnými prkénky se nemusíte orientovat pouze na krájení, řezání, sekání a další přípravu surovin i celých pokrmů studené a teplé kuchyně. Lze je využít i k servírování. Je to vtipná, praktická a jednoduchá možnost, jak přenést zpracované potraviny a pochutiny na stůl k strávníkům. Lze takto využít de facto jakékoli prkénko, ale nejvíce se hodí bambusová a dřevěná. A právě dřevěná jsou nejvyhledávaněj­ší. Obzvláště ta se silnou tloušťkou, mezi nimiž dominují oválná dřevěná prkénka a také s poklopem.

Jedinečným designovým kouskem je nepravidelně tvarované prkénko z olivového dřeva. Foto: Selma3/Flickr.comJedinečným designovým kouskem je nepravidelně tvarované prkénko z olivového dřeva. Foto: Selma3/Flickr.com

Praktický designový doplněk

Ano, dřevěná prkénka mohou ve své servírovací roli sehrát i part praktického a designového doplňku. A pokud mají na sobě kresbu dřeva – o to lépe! Pak se stávají velmi trendy a cool doplňkem stolování, který v současnosti nejvíce frčí. A mají li na svých hranách a okrajích ještě kousky kúry, pak je to ještě lepší. I když varianta s kůrou je méně praktická a musíte počítat s její postupným odpadáním a drolením, je to překvapivě žádaná verze dřevěných prkének a módní hit dneška.

Které dřevo a jak na ně?

Nejlépe vám poslouží prkénko bukové, dubové, olivové, akátové, teakové, z ořechu a palisandru. Méně trvanlivým je pak dřevo z meruňky a švestky, nebo borovice či smrku. Prkénka ze dřeva čistěte v malém množství octové vody (v poměru 1:3), a pach z nich odstraníte houbičkou pokapanou citronem a posypanou solí. Poté opláchněte a nechte oschnout. A pro zvýraznění kresby i vyšší trvanlivost je zhruba 1× za čtvrt roku vhodné ošetřit prkénko minerálním olejem (potřít a nechat vsáknout – oboustranně i po hranách). Namísto minerálního lze využít olej mandlový, v případě nouze i olivový.

Zdroj foto: Selma/Flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS