11/6
Gril - jako nezbytné zahradní vybavení

Gril - jako nezbytné zahradní vybavení

11. června 2015 v 00.00 , Design , Hobby markety , Krby , Zahrada , Zahradní nábytek

Sponzorované odkazy:

Kromě běžných exteriérových a interiérových tvůrčích úprav vašeho bydlení, si můžete na jaře zútulnit domov i trochu jinak – třeba tím, že si vybudujete, či necháte vybudovat gril či udírnu.

Začnete-li o tomto artiklu na terasu či do zahrady uvažovat, můžete si přípravu uzených a grilovaných pochoutek užívat už letos. A je dobré mít na paměti, že i přes často vyšší pořizovací cenu je udírna a gril investicí na mnoho let, a tak se jistě vyplatí.

Gril je, když…

Grily existují přenosné a pevné, a fungují na různá paliva od elektrických, přes ty na dřevo, dřevěné uhlí, na plyn a současnou novinkou jsou vodní grily. To jsou zahradní grily s vodní lázní.

Krista/Flickr.comKrista/Flickr.com

Pevné zahradní krby a grily

Mají masivnější konstrukci, jsou tedy větší a často v kombinaci s udírnou. Proto jim je určeno místo na zahradě či terase. Díky rozměrům mohou zpracovat – tedy ugrilovat a vyudit – větší množství surovin a potravin. Tyto grily bývají provedeny z nejrůznějších materiálů, přičemž na trhu dnes najdete i hodně kvalitní, hotové grily, tzv. skládačky.

Jak je pořídit?

Vše lze postavit svépomocí, nebo si pořídit ručně zhotovený zahradní krb, grily či udírnu na míru firmou. Takových co nabízejí jejich výrobu a stavbu je nespočet, stačí si z pestré nabídky jen vybrat. Takto si lze objednat již hotový výrobek a jeho sestavení a instalaci na místě, což je cenově méně náročné, nebo celou stavbu krbu, grilu a udírny.

Kolik to bude stát?

Při výstavbě na míru jsou ceny zpravidla smluvní a na základě kalkulace na místě, při návštěvě pracovníka firmy v domácnosti zájemce. Při stavbě grilu či udírny je v cenovém rozpočtu započítán materiál, úprava terénu, stavba, práce i doprava všeho na místo. Pokud jde o hotový kus s montáží na místě, je cena složena z ceny krbu, dovozu a sazbu za práci. V obou případech je součástí ceny poradenství s obsluhou a údržbou a záruka na produkt i práci.

Přemrštěná teplota, neodborná obsluha i laické nesprávné usazení, může způsobit praskání materiálu. Foto: DavidSim/Flickr.comPřemrštěná teplota, neodborná obsluha i laické nesprávné usazení, může způsobit praskání materiálu. Foto: DavidSim/Flickr.com

Při pořízení je nutno promyslet

  • Rozměr grilu, udírny či krbu – při větší grilovací ploše se ugriluje najednou více porcí a nikdo nemusí na tu svoji dlouho čekat. Ale víme li, že se bude využívat pro malý počet osob, postačí menší rozměry.
  • Umístění – tedy kde bude krb, gril či udírna stát, ideálně nedaleko posezení. Uvažovat je dobré i o lokalizaci vzhledem k směru větru a sousedům. S vhodnou lokalizací s přihlédnutím k dalším parametrům může poradit i firma.
  • Jednoduchou obsluhu i údržbu – Je vždy nutné je dbát na bezpečnost, proto by obslužné prvky grilu měly být jednoduché a snadno dostupné tak, aby nehrozilo popálení.
  • Bezpečnostní prvky a atest – Všechny kvalitní grily a jejich stavby nemají postrádat atest na funkčnost i bezpečnost. Zajímejte se proto také o dobu záruky poskytovanou na prohoření a funkčnost.
MikeMike

Něco navíc

K údržbě těchto zařízení náleží i čisticí přípravky. Ty se složením liší podle materiálu, na nějž jsou určeny, tedy dle toho, z jakého materiálu je gril, krb či udírna zhotoven. K tomu patří i doplňkový sortiment jako jsou motorky, rošty, grilovací jehly, nože, obracečky, kleště, a mnoho dalšího. Nevyplatí se na nich šetřit, s nimi je grilování i údržba zařízení jednodušší a efektivnější.

Úvodní obrázek: Pichentes/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS