13/3
Malá kuchyně: Jak na ni?

Malá kuchyně: Jak na ni?

13. března 2014 v 00.00 , Byty , Design , Kuchyně

Sponzorované odkazy:

Malá kuchyně, to je problém, o kterém se dokážeme bavit donekonečna. Kdyby ji tak šlo nějak nafouknout, roztáhnout, nebo alespoň přestavět, aby se prostor v ní o něco zvětšil. Několik věcí se udělat dá, aby byla praktičtější. Na malou kuchyni musíte jít s rozumem. Co přesně máme na mysli, si povíme v tomto článku, ve kterém Vám přinášíme několik tipů, jak se s malým prostorem v kuchyni vypořádat.

světlá kuchyně, zdroj: KFSonshine.comsvětlá kuchyně, zdroj: KFSonshine.com

Kuchyně na míru

Pokud je Vaše kuchyně opravdu malá, dejme tomu, že bydlíte v klasickém panelákovém bytě, ideálním řešením je nechat si zhotovit kuchyni přímo na míru. Tak si budete moci být jistí, že každý centimetr prostoru bude využit skutečně rozumně, prakticky a účelně.

Navštivte jedno z kuchyňských studií, kde Vám vytvoří vizualizaci možných podob Vaší kuchyně a už bude pouze na Vás, zda se pro některou z nich rozhodnete. V každém případě dobře zvažte všechny prostorové a dispoziční možnosti své kuchyně, aby se v ní mohlo rozumně pohybovat několik osob najednou a aby se estetická stránka nestala dominantní vůči funkční.

Světlé barvy

Je to všeobecně známé pravidlo, že tmavé barvy prostor zmenšují, zatímco světlé jej naopak opticky zvětšují. A tak je jasné, že malou kuchyni si nevymalujeme tmavými barvami, protože byste se v ní v ní cítili ještě více stísnění.

Využijte barvy světlé, které Vám kromě zvětšení poskytnou i svěží náladu. Nemusí přitom jít pouze o samotné stěny, ale i o kuchyňské spotřebiče, nábytek či skříňky.

Rozdělené zóny, zdroj: gcmclean.comRozdělené zóny, zdroj: gcmclean.com

Více zón

Možná si řeknete, že rozdělovat malou kuchyni na více zón je zbytečné, ale je to právě naopak – pokud ji rozdělíte na tři doporučené funkční zóny, získáte více prostoru a budete mít vždy po ruce to, co v dané chvíli potřebujete.

Zóny by měly být tyto: varná, umývací a přípravná. Někteří odborníci na kuchyně doporučují i čtvrtou, odkládací, ale v malých kuchyních je to někdy nereálné. V každém případě díky těmto zónám budete mít v kuchyni vždy pořádek.

Zavěste, co se dá

V malé kuchyni je nutné využít všechen prostor, u něhož je to jen trochu možné. Na co například máte kuchyňské stěny? Určitě ne jen na okrasu. Proč byste na ně nemohli umístit jeden ze závěsných programů?

Zavěsit můžete různé typy vařeček, otvíráků, jednoduše skutečně velké množství různých věcí, které máte často velký problém někam uložit. Takže, aby se Vám zbytečně neválely po skříňkách a zásuvkách, zavěste je na stěnu. Kromě místa získáte i pěknou dekoraci.

Zavěste, co se dá, zdroj: wiccahwang.comZavěste, co se dá, zdroj: wiccahwang.com

Čím méně, tím lépe

Jestli nechcete, aby byla Vaše kuchyně přeplněná a vypadala jako skladiště, musíte promyšleně zvažovat co, kde a jak umístíte. Malé elektrospotřebiče, jako například kávovar či mikrovlnka jsou praktickými pomocníky, ale v případě, že je nepoužívate denně, nač musí stát na pracovní desce? Přemístěte je do skříňky nebo na poličku. Úložný prostor může sahat až po strop.

Bez dveří a s osvětlením

Pokud máte kuchyni v samostatné místnosti a cítíte se v ní odříznutí od dění v bytě, klidně odstraňte dveře. Přispějete tím k optickému zvětšení kuchyně. V případě, že je kuchyně součástí obývacího pokoje, anebo je umístěná ve výklenku blízko něj, při zařizování se snažte co nejvíce barevně propojit oba prostory.

Pro rozumné nakládání s prostorem malé kuchyně je důležité i kvalitní osvětlení. V tomto případě je ideální silné centrální osvětlení. Pracovní plochu můžete osvětlit ze spodní strany horních skříněk, světlo by však nemělo vrhat stíny ani oslňovat.

Úvodní obrázek: KFSonshine.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS