14/2
Hypotéky čeká další regulace: Získat ji bez úspor bude prakticky nemožné!

Hypotéky čeká další regulace: Získat ji bez úspor bude prakticky nemožné!

14. února 2017 v 16.30 , Byty , Domy

Získat kvalitní bydlení si přejí všichni. Kdo však nemá dostatek hotovosti nebo úspor na účtu, či kontu musí často věc řešit jinak. Jaké jsou možnosti?

Hypotéky byly do konce loňského roku docela v kurzu a výhodné. Důvodem byly nízké úrokové sazby, mnohdy (v některých regionech) i ceny nemovitostí, potažmo bytů. A tak do prosince 2016 byla hypotéka lehce pořiditelná a výhodná.

Stačilo se informovat v bankách či finančních ústavech, jež hypotéky nabízejí, nebo si tyto informace o nich najít na internetu, a také jednoduše hypotéky v některém srovnávači porovnat. Je to rychlé a efektivní řešení, které eliminuje putování od jedné banky k druhé a doptávání se.

Další, nad ještě komfortnější možností je mít svého osobního bankovního poradce, který vám vše zjistí, a najde právě pro vás a vaši peněženku a možnosti tu nejoptimálnější variantu. Jenže pro sjednání hypotéky musíte mimo jiné splnit určité podmínky hypotéky, a k nim doložit požadované dokumenty. A ne každý tyto podmínky dokáže splnit a na hypotéku dosáhnout.

Jednou z dalších možností jak získat peníze na pořízení bydlení, je zřízení stavebního spoření. Kdo je má sjednáno a měsíčně odkládá, má napůl vyhráno, protože jsou s tím spjaty lepší podmínky hypotéčního věru. K lákadlům tohoto typu spoření patří příspěvek od státu, který vám je připsán na účet spoření v případě, že řádně a pravidelně penízky ukládáte.

Ale nezoufejte, šance je i pro ty, kdo ještě stavební spoření nemají. Na hypoteční úvěr můžete dosáhnout i tak, a to hned po sjednání. Podmínky nejsou tak výhodné jako u klientů již zapojených do stavebního spoření, ale přesto nejsou nezajímavé.

Dalším řešením je k doplnění úspor využít nějako půjčku, třeba i nebankovní, ovšem tady je nutno počítat s tím, že ty se při vyšších částkách oproti zmíněným možnostem moc nevyplatí a jsou spojeny jak s vyšším úročením, tak s omezením splátek na několik desítek měsíců (maximálně 90), s nimiž se tudíž pojí i vyšší splátky.

Zdroj foto: Pixabay.com

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS