9/1
Co všechno je vyžadováno u refinancování hypotéky? A jak probíhá?

Co všechno je vyžadováno u refinancování hypotéky? A jak probíhá?

9. ledna 2020 v 22.30 , Domy

Při sjednávání hypotečního úvěru si volíte takzvanou dobu fixace, která bývá zpravidla tři, respektive pět let. V okamžiku, kdy se začne blížit konec fixačního období, máte možnost hypotéku refinancovat, a to buď u stávající bankovní instituce, nebo u konkurence. Záleží na tom, která bankovní společnost vám nabídne výhodnější podmínky a lepší úrokovou sazbu.

Víte, jak takové refinancování probíhá? Co všechno s ním je spojené? V následujících řádcích se na refinancování podíváme trochu podrobněji.

Souhlas stávající banky nepotřebujete

Slyšeli jste zřejmě už několik mýtů, jež kolují o refinancování hypotéky. Spousta lidí se třeba domnívá, že potřebují od stávající banky souhlas, aby mohli svou hypotéku refinancovat a přenést ji ke konkurenci s výhodnější nabídkou. Přitom žádný souhlas nepotřebujete. Stačí pouze bance oznámit zhruba třicet dnů před koncem fixačního období, že odcházíte k jinému poskytovateli.

Penále po vás banka nesmí vyžadovat

Bojíte se vysokých poplatků za to, že refinancujete svou hypotéku? Obavy jsou zbytečné. Stávající banka vám nemůže účtovat žádné penále ani ušlý zisk, o nějž přichází kvůli předčasnému splacení hypotéky.

Refinancovat se dá i mimo období fixace

„Podle zákona můžete splatit hypotéku kdykoliv, tedy nejen po uplynutí doby fixace. Banka po vás však bude požadovat úhradu nákladů, které vzniknou v souvislosti s předčasným splacením,“ vysvětluje Miroslav Majer, CEO hyponamiru.cz. Právě na uvedeném FinTech projektu najdete spoustu odborných článků týkajících se hypotečních úvěrů. Články sepisují online hypoteční specialisté, jejichž účelem je touto cestou změnit hypoteční trh a šířit osvětu o tom, co lidé nevědí.

Přímo na serveru je k dispozici také hypoteční kalkulačka, do které zadáte několik základních údajů, a poté dostanete porovnání hypotečních úvěrů.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS