13/12
Praktické tipy na financování bydlení

Praktické tipy na financování bydlení

13. prosince 2017 v 08.00 , Byty , Domy

Vlastní bydlení je snem mnoha osob. Někteří jej již dosáhli, jiní jsou v půli cesty a někteří zatím jen sní. Nesněte a jděte do toho – s našimi tipy na financování vašeho bydlení to zvládnete!

Bydlení zajišťuje lidem řadu potřeb – od přístřeší, přes bezpečí až po soukromí. A dnes lze řešit tuto otázku nájemním bydlením, investováním do bydlení (stavby domu, koupě bytu, či pořízení družstevního podílu) financemi, a to naspořenými anebo půjčenými.

Mít dobré, kvalitní, stálé a vlastní bydlení je také podmínkou pro plné zapojení člověka do společnosti – získání zaměstnání, pořízení rodiny, myslet na budoucnost a stáří a zabezpečení v něm formou jistoty přístřešku.

Co je dobré realizovat a proč?

  • Nutná je částka hotově – určitě je v prvopočátku dobré alespoň malou částku měsíčně odkládat, a tak spořit. Protože v současnosti i při realizaci bydlení formou hypotéky či stavebního spoření, potřebujete dnes mít minimálně 10 % částky hotově. Dnes již nelze financovat 100 % zápůjčkou financí.
  • Analýza finanční situace – určete a ujasněte si dle své finanční situace, kolik let můžete financování bydlení splácet a jak vysokou částku jste schopni do splátky měsíčně vložit, a to po celou dobu splácení bydlení.
  • Finanční pojmy – prostudujte si význam úroků, úrokových sazeb, RPSN, typy hypotečních úvěrů, ať máte pojem o základních faktech financování formou půjčky, hypotéky či stavebního spoření. Zjistěte si, co je překlenovací úvěr, úvěr ze stavebního spoření ať nejste nemile překvapeni.
  • Srovnávače – navštivte nějaký portál srovnávačů spoření, půjček hypoték a stavebního spoření, zde najdete prvotní informace o úrocích, které banky a finanční instituce nabízejí i za jakých podmínek (věk délka, výše splátky, úrok).
  • Přehled finančního trhu – pokud se v nabídkách finančního trhu ztrácíte, je dobrou volbou řešit vše okolo financování a pořízení bydlení s osobním bankéřem, nebo ještě lépe s finančním poradcem. Dokáže vám pomoci s přihlédnutím k vaší finanční situaci a vaší představy i požadavků vybrat nejvýhodnější produkt i subjekt, který jej nabízí. A je obojetné, zdali je to hypotéka anebo stavební spoření či jiná forma financování bydlení.
  • Informace o úrocích, půjčkách, hypotékách a spoření – služby finančního poradce jsou sice zpoplatněny, ovšem jako odborník v oboru může být velmi užitečným, jelikož má celkový přehled o aktuální situaci na finančním trhu – o půjčkách, hypotékách, spoření a úrokových sazbách.
  • Neplaťte zbytečné poplatky – mimoto vás dokáže takový zdatný a kvalitní finanční poradce nasměrovat tak, abyste neplatili zbytečné poplatky za něco, co není nutné, anebo jste se vyhnuli komplikacím se sjednáním financování vašeho bydlení.
  • Kvalitní odborník – takový vám může být nápomocen i při finálním jednání s bankou, při shromažďování podkladů, procesu vyřízení hypotéky, půjčky atp. Dokáže totiž vypracovat přesně na vaše propozice finanční taktiku a možnosti, jež dovedou věc do zdárného závěru – získání hypotéky či úvěru.

Zdroj foto: Pujcka.co; Pixabay.com

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS