21/9
Čištění fasád – proč se zabývat čištěním fasád?

Čištění fasád – proč se zabývat čištěním fasád?

21. září 2016 v 03.30 , Stavba a rekonstrukce

Ptali jste se někdy sami sebe, proč se vůbec zabývat čištěním fasády svého domu? Přemýšleli jste o tom, jestli je to opravdu nutné? Pokud máte dům v centru města nebo blízko silnice, odpověď je asi nasnadě. Vrstvy usazeného smogu a nečistot, které na fasádě budovy tvoří nehezký šedý povlak, mluví samy za sebe. To samé platí pro domy stojící v místech s vysokou vlhkostí, například blízko lesa. Jejich majitelé se zase musí potýkat s organickými nečistotami, jako jsou mech či řasy. I tak by však někdo mohl namítnout, že čištění fasády není třeba, že nezáleží na tom, jak dům zvenku vypadá nebo dokonce, že má alespoň „přírodnější“ vzhled. A to ani nemluvíme o všech těch ostatních budovách, u kterých míra znečištění není tak dobře na první pohled znatelná.

Ale teď už k naší úvodní otázce. Ano, je to nutné. Pojďme si však říct proč. Ne každý si možná uvědomuje, že fasádní nátěr nemá budovu jen zkrášlovat, ale plní také důležitou ilozační funkci. V okamžiku, kdy je fasáda napadena, například uvedeným mechem, nebo je zanesena vrstvami anorganických nečistot, tuto izolační schopnost začíná ztrácet. V případě, že je fasáda takovýmto způsobem narušena, může se například stát, že vaše výdaje za vytápění začnou stoupat. Pravidelné čištění fasády je ale důležité i z jiných důvodů. Pokud by Vaše fasáda byla napadena nejrůznějšími mikroorganismy, plísněmi počínaje, houbami konče, a vy byste situaci neřešili, mohly by se dost dobře dostavit nejrůznější zdravotní obtíže. Dýchání vzduchu, zamořeného plísní, opravdu není žádná legrace.

A pokud chcete ještě jeden důvod k čištění fasády, nezapomeňte, že to, jak vaše budova vypadá navenek, má obrovský vliv na to, jaký úsudek si o vás tvoří druzí lidé.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS