4/11
Zateplování fasád domů

Zateplování fasád domů

4. listopadu 2015 v 00.15 , Stavba a rekonstrukce

Přemýšlíte nad tím, jak uspořit co nejvíce na energiích? Jednou z možností je zateplení fasády vašeho domu, které dokáže uspořit až 30 % náklad, což je při neustále zvyšujících cenách za energie nezanedbatelné.

Fasádní zateplení = skvělá zbraň proti úniku tepla

Fasádní zateplení je skvělou zbraní proti úniku tepla z obytných prostor. Zateplení oceníte především v zimních měsících, kdy je tepelná ztráta v obytných místnostech velkou měrou redukována. Fasádní zateplení je však skvělé i v letních měsících, neboť chrání budovu před nežádoucím přehřátím a tím nedochází k nárůstu teplot v interiéru.

Hlavní výhody zateplení fasád:

  • snížení nákladů na tepelné energie
  • odhlučnění od venkovního prostředí
  • prodloužení životnosti celé budovy
  • hezčí design fasády

Druhy zateplení

Zateplení fasády lze provést prakticky dvěma způsoby – kontaktní nebo provětrávanou fasádou. Častěji se používá kontaktní zateplení fasády, neboť je na rozdíl od provětrávané snazší na provedení. Provětrávaná fasáda je však skvělá v tom, že na rozdíl od kontaktního zateplení dovolí domu „lépe dýchat“ a má o něco lepší zvukovou izolaci.

Kontaktní zateplení fasády

Jedná se o nejpoužívanější způsob zateplení fasády. K izolaci se používá pěnový polystyren nebo minerální vata, která se napevno přichytí na stávající fasádu. V dnešní době se spíše provádí zateplení fasády polystyrenem. Hlavním důvodem je jeho nižší cen. Zateplení fasády minerální vatou se používá v případech, pokud člověk chce u svého domu lepší zvukovou izolaci. Mezi další výhody minerální vaty patří protipožární odolnost.

Příprava před kontaktním zateplením

Než se začne fasáda zateplovat, je nutné připravit podklad, který musí být pevný a suchý, zbavený nečistot, uvolněných částí staré fasády a doplňků, jako jsou větrací mřížky, hromosvod apod. Před zateplením je potřeba provést ještě penetraci povrchu fasády, aby na poklad lépe přilnuly desky. Poté následuje montáž fasádního polystyrenu či minerální vaty.

Provětrávaná fasáda

U zateplení provětrávané fasády se izolační materiál vkládá do připravených roštů. Tyto rošty jsou předsazeny proti zdi, díky čemuž vznikne mezera, která zamezí proudění vzduchu. Toto zateplení je ideální u budov, které mají zvýšenou vnitřní vlhkost. Celý systém se skládá z:

  • nosného roštu
  • vzduchové odvětrávané mezery
  • samotného izolantu
  • obložení (např. betonové, keramické, kovové apod.)

Pokud jste si již vybrali druh zateplení, nebo si naopak nevíte rady, pak se obraťte na odborníky, kteří vám s tím pomohou a poradí. Jednou z takových firem je Morez stavební – zateplování fasád Plzeň.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS