27/7
Domov v letní režii

Domov v letní režii

27. července 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Bytový textil , Byty , Design , Domy , Kuchyně , Ložnice , Nábytek , Nádobí , Předsíň , Sklo , Stoly a stolky , Zahrada , Zahradní nábytek

Sponzorované odkazy:

Když je léto, tak konečně odložíme vrstvy oděvů a vyrazíme ven jen v šatech nebo šortkách. Je to doba příjemných teplot, sluníčka, parných dnů a horkých večerů. Přizpůsobit tomuto období můžeme interiér, výzdobu, barevné ladění bydlení, ale i stravování a jídelníček.

: jbble/Flickr.com ;Jemně modré hrnky jsou skvělou dekorací kuchyně v létě.: jbble/Flickr.com ;Jemně modré hrnky jsou skvělou dekorací kuchyně v létě.

Léto je když….

  • ….máme doma jemně a letně barevně, můžeme celý den mít otevřená okna
  • ….trávíme více času venku mimo byt a dům
  • ….dodáváme tělu více tekutin i sluníčka
  • ….jíme odlehčená, nepříliš tučná a mastná, ale především lehce stravitelná jídla
  • ….můžeme posedět a jíst mimo kuchyni venku – na zahradě, na výletech, pikniku a pořádat venkovní párty
TinaRosi/Flickr.com; Posezení na slunci a zahradní lavičce je skvělý relax pro tělo i duši.TinaRosi/Flickr.com; Posezení na slunci a zahradní lavičce je skvělý relax pro tělo i duši.

Doma jemně a barevně

Jaro, léto, podzim a zima – všechna roční období jsou charakteristická barvami, barevným laděním a kombinacemi jež k nim náležejí. Každé roční období má svoji základní barvu a s ní lze ladit další tzv. doplňkové. Dle pravidel, že protivy se přitahují, studenější roční období (podzim a zima) k sobě váží barvy spíše teplé, a období jara a léta pak ty studené.

Proto k té stěžejní letní patří především modrá, k níž se skvěle hodí jako přídavné barva červená (ideálně odstíny maliny, rubínu a bordó) a modrá ocelová nebo bleděmodrá, případně kombinace těchto barev v jemných a měkkých odstínech. Jinak je možno použít téměř všechny z celé barevné škály, ale vždy záleží na jejich síle, sytosti a tónech, a pro léto jsou skutečně nejvhodnější ty měkké, jemné a bledší.

Tady je na každém z nás, jeho vkusu, citu a na tom, ke které barvě více tíhne a přikloní se. A k navození léta postačí změnit jen málo – ubrus, předložka, záclonka, vázy a drobné dekorace, nádobí, květináče a kytky ve vhodné barvě.

WaterDrink/Flickr.com;. Vypít během celého dne minimálně 2 litry vody je důležité.WaterDrink/Flickr.com;. Vypít během celého dne minimálně 2 litry vody je důležité.

Mimo byt a dům

Slunce a příjemné teploty v létě lákají ven. Díky optimálním podmínkám tak můžeme více pracovat a relaxovat na zahradě, posedět při kávě v altánu, namočit se v bazénu, jít na procházku, výlet, posedět v parku na lavičce.

Každodenní pobyt venku je ideální pro lidský organismus, který se lépe okysličí a tělo se pak dobře regeneruje, je odolnější a pracuje v náš prospěch. Denní pobyt na čerstvém vzduchu po dobu minimálně 30 minut totiž povzbuzuje i činnost mozku, paměť i lepší schopnost učení a soustředění se.

Manka/Flickr.com;Do letního jídelníčku určitě zařaďte více ovoce a zeleniny, jsou lehce stravitelné.Manka/Flickr.com;Do letního jídelníčku určitě zařaďte více ovoce a zeleniny, jsou lehce stravitelné.

Pitný režim a slunce

V letním období je nutno také více dbát na dostatek tekutin, tedy pitný režiím po celý den. Správně by měl dospělý člověk vypít během dne minimálně 2 až 3,5 litru spíše neslazených nealkoholických nápojů a vody. Také slunce „dobije“ naši energii, a rovněž z něho lidský organismus čerpá i tolik potřebný vitamín D pro tělo. Slunce a čerstvý vzduch ovlivňuje i náladu, která je díky slunci a teplu rázem lepší.

Letní jídelníček

Ten by měl být v letním období odlehčený, bez přemíry tučného a těžce stravitelného jídla (mléčných výrobků, majonéz, bůčku, tučnějšího masa, slaniny, sádla) a s maximální možnou mírou ovoce i zeleniny v jídelníčku (saláty, přílohy, koktejly, grilovaná zelenina i ovoce a šťávy z nich). A libové a rybí maso, připravované jako minutka, na grilu, lehce dušené je, na teflonu či v alobalu je lepší než pečené.

LinaMy/Flickr.com; Vaření ve venkovní kuchyni je v létě skutečně prima.LinaMy/Flickr.com; Vaření ve venkovní kuchyni je v létě skutečně prima.

Venkovní kuchyně, pikniky a grilovací párty

K teplým letním dnům patří i možnosti vaření venku, ve venkovních kuchyních, nebo grilování, nejrůznější pikniky v přírodě a venkovní párty. Venkovní kuchyně jsou skvělou možností úniku z přehřátých a často parných prostor domu. Takže máte li tu možnost, určitě ji v létě využijte!

Outdoor kuchyně bývají většinou zastřešené (kvůli zařízení i příjemnému stínu), tudíž nás při přípravě pokrmů nebude trápit ostré slunce. A pikniky jsou v létě skvělou kombinací výletů a konzumace něčeho dobrého v přírodě. Grilování je zpestřením při návštěvách příbuzných a přátel u nás, kdy není nutno jen sedět v uzavřeném prostoru a užije se při nich nejen dobrá grilovaná bašta, ale i spousta legrace.

Úvodní obrázek: Serina/Flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS