20/8
Jak se starat o dřevěný nábytek?

Jak se starat o dřevěný nábytek?

20. srpna 2014 v 00.00 , Ložnice , Nábytek , Stoly a stolky , Židle

Sponzorované odkazy:

Kde nábytek pořídit?

Dřevěný nábytek koupíte buď v obchodech s nábytkem nebo si ho můžete nechat vyrobit přímo v truhlárně od truhláře. Takový nábytek je většinou dražší, ale můžete si ho nechat vytvořit přesně podle svých představ a na míru. Ze dřeva se nejčastěji vyrábí jídelní stoly, poličky, skříně, kuchyňské linky a další. Dřevo není příliš náročný materiál na starání se o něj, ale úplně bez péče to také nepůjde. Jaký přípravek používat, by vám měli doporučit přímo v obchodě.

dřevěné křeslo; zdroj: zidlezmasivu.czdřevěné křeslo; zdroj: zidlezmasivu.cz

Co je masiv?

Masivní dřevo je zkrátka rostlé dřevo a nic než dřevo. Na rozdíl třeba od dýhy, která je tvořena pouze tenkým plátkem dřeva, který se lepí na nábytkové dílce. Masivní dřevo je a pravděpodobně vždy bude tím nejlepším materiálem pro výrobu nábytku. Je to kvůli jeho vlastnostem estetickým, fyzikálním a mechanickým. I když se dřevo používá pro výrobu nábytku již stovky let, je stále možné vyrobit nábytek velmi moderní, nadčasový a svěží. Nábytek z masivu sám o sobě krásně jemně voní. Sbírá také vlhkost a vůně, které rovnoměrně vrací zpět do vzduchu místnosti.

Jak se starat o masiv?

Velmi dobrou volbou pro péči o dřevo je přírodní olej. Tímto olejem se potře celý nábytek. Vrstva musí být silnější. Tenká vrstva by nemusela být dostačující pro ochranu. Potom se olej nechá vsáknout, zbytek který se nevsákne stačí jen setřít hadříkem. Díky této péči je životnost masivu dlouhodobá a zachová si svůj přirozený přírodní vzhled. Olej seženete v prodejnách s nábytkem.

postel z masivu; zdroj: loznice-intena.czpostel z masivu; zdroj: loznice-intena.cz

Jak často olej používat?

Záleží na tom, jak často a k čemu je nábytek využíván. Péče by měla být pravidelná, potom se nemusíte bát, že vám zabere příliš času. Když třeba vylijete vodu na dřevěný stůl, musíte ji rychle setřít. Pokud o něj ovšem pečujete pravidelně, nemusíte se bát, že by se krátkým stykem s vodou mohl poškodit.

Objevili jste na stole šmouhu od pastelek, fix či drobnou nečistotu? Čistící přípravky nebo brusný papír nejsou vhodné. Pro takové situace je perfektní speciální brusná houbička. Tou tyto malé nedostatky během chvilky odstraníte. Obroušené plochy nezapomeňte natřít olejíčkem.

konferenční stolek z masivu; zdroj: nabytek-trend.czkonferenční stolek z masivu; zdroj: nabytek-trend.cz

Úvodní foto: nabytek-trend.cz (stůl z masivu)

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS