26/1
Fotovoltaické elektrárny čeká ještě větší boom

Fotovoltaické elektrárny čeká ještě větší boom

26. ledna 2022 v 00.00 , Stavba a rekonstrukce

Popularita fotovoltaických elektráren velmi vzrostla už v posledním půl roce. Firmy montující solární panely jsou zahlcené poptávkami na příští měsíce a zřejmě bude ještě hůř. Nová vláda se totiž ve svém programu vyslovila, že chce výstavbu fotovoltaických elektráren významně podpořit.

Programové prohlášení nové vlády schválené 6. ledna 2022 mluví v oblasti energetiky o několika cílech. Chystá se podpořit šetření energií, kombinovat jadernou energii s decentralizo­vanými obnovitelnými zdroji a mimo jiné také výrazně navýšit množství fotovoltaických elektráren.

Do roku 2025 FVE na sto tisících střech

V programovém prohlášení je dokonce vytyčen jeden velmi konkrétní cíl, a to zřídit do roku 2025 nové fotovoltaické elektrárny na minimálně sto tisících střech. Vláda fotovoltaiku v našich geografických podmínkách považuje za klíčový obnovitelný zdroj.

Je sto tisíc nových FVE cíl nereálný? V porovnání s ostatními zeměmi by se mohlo zdát, že nikoliv. Dle Štěpána Chalupy, předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie to dělá asi 700 až 1 000 megawattů nového výkonu za čtyři roky, což je zhruba 200 megawattů ročně. To jsou hodnoty, jichž ostatní evropské státy běžně dosahují. Není ovšem jisté, jestli je v ČR bude mít kdo instalovat.

Už od podzimu se firmy instalující FVE nezastavily

Na podzim prošel energetický trh velkými ranami. Jednou z nich bylo například ukončení činnosti velkého dodavatele energií. Tou druhou výrazné navýšení cen. Elektřina začala být opravdu drahá a Češi našli východisko – vyrábět si ji sami. Kromě toho na podzim vstoupil v platnost nový dotační program Nová zelená úsporám, s nímž je možné na FVE získat ještě více peněz. Tohle všechno navýšilo zájem lidí o solární panely, což je samozřejmě jenom dobře. Do budoucna by to ale mohlo být trochu problematické.

Vláda si dala pěkný cíl, avšak bude reálný? Firmy instalující FVE jsou zahlcené, pracovníků není dostatek. Kdo si tedy touží vyrábět elektřinu vlastními silami, ten by neměl na nic čekat. Lepší je ozvat se hned, protože k instalaci stejně dojde nejdříve za několik měsíců. A možná i za o něco vyšší ceny.

Fotovoltaické elektrárny bohužel zdraží

Snížená dostupnost panelů, střídačů a dalších komponent nutí dodavatele FVE navyšovat ceny. Cena fotovoltaiky bude v roce 2022 zcela jistě růst. Určitě však ne tolik, aby se její instalace nevyplatila. Fotovoltaika je dnes nejlevnějším zdrojem elektřiny.

„Z fotovoltaiky se stal cenově predikovatelný zdroj elektřiny s vůbec nejnižší cenou na trhu. Dnes už můžeme říct, že fotovoltaika je zdrojem skutečně nejlevnější elektřiny ze všech zdrojů. Bohužel ale přišel covid, který uštědřil direkt průmyslu celého světa a dnes už víme, že ani fotovoltaika nebude ušetřena,“ vysvětluje situaci Ing. Miroslav Mikeš, jednatel SEFY Czech Republic s.r.o.

Kvůli covidu se omezila těžba surových materiálů, proto budou letos solární panely až o 30 % dražší než loni. Rozvaděče jsou dražší o 9 %, baterie zhruba o 10 %. Střídače o 8 až 10 %. Čekat, než začnou ceny zase klesat, se však vůbec nevyplatí. Elektřina je drahá právě teď, tudíž právě teď je vhodné si ji začít vyrábět vlastními silami. Snížení cen komponent totiž podle odborníků nenastane dříve než za 1 až 2 roky. Když si spočítáte, kolik byste v tomto období zaplatili za elektřinu, vyjde vám jednoduchý výsledek: FVE se vyplatí hned teď.

I v roce 2022 na zájemce čekají dotace

Pořizovací cenu samozřejmě pomáhají snížit dotace. Nová zelená úsporám 2030 umožňuje získat až 205 000 Kč, konečná částka se přitom odvíjí od výkonu FVE a velikosti bateriového úložiště. Dotaci lze získat i na fotovoltaiku instalovanou na bytových domech či na stodolu, nemusí jít nutně o rodinný dům. Nabízí se také možnost umístit panely na stojany na zem. Nejlepší místo s vhodnou orientací a sklonem pomohou najít odborníci.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS