5/9
Nábytek ze slámy? Fikce nebo realita?

Nábytek ze slámy? Fikce nebo realita?

5. září 2021 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Nábytek

Sponzorované odkazy:

Nábytek je nezbytné vybavení příbytku, který jej dělá obyvatelným a tvoří základ domácnosti a domova. Lze jej pořídit z různého materiálu, kterému však vévodí dřevo, lamino a překližka. Věděli jste však, že si dnes můžete pořídit nábytek i ze slámy?

Ne, neděláme si legraci, opravdu je to tak. Po kartónovém nábytku z papíru se objevuje i nábytek ze slámy, nebo nábytek se slámovými prvky. Je to dáno tím, že doba fandí přírodním materiálům, a tam jak papír (karton), tak i sláma patří.

Co je vlastně sláma?

Sláma jsou zbytky z polí. Konkrétně se jedná o vymlácené vyschlé stonky a stébla ze všech polních plodin včetně obilnin. Využívá se především jako podestýlka dobytku, krmivo, ekologický stavební materiál, biopalivo a je i zdrojem pro výrobu domácích dekoračních předmětů. Mimoto slámu lze využít pro výrobu papíru, briket nebo slámek. A dnes tedy i na nábytek. Není to žádná novinka, protože dříve lidé spávali na slamnících, tedy matracích vycpaných slámou.

Zdroj foto: Pixabay.com

Sláma má klady i zápory

Nutno říci, že všechno, co je vyrobeno ze slámy do příbytku (dekorace, doplňky a nábytek) nemá moc dlouhou životnost a trvanlivost. Proto to není vhodný materiál pro domácnost s menšími dětmi nebo domácími mazlíčky. Ti by vám takové kousky přetvořili „k obrazu svému“. Na druhou stranu je sláma flexibilní ve využití v interiérovém designu, protože je lehká, dobře se s ní manipuluje a nábytek přemisťuje.

zdroj foto: Pinterest.com

Každodennost nevadí

Kvalitně ošetřený nábytek a doplňky ze slámy či se slámovými prvky každodenní využití zvládne a pro ty, co rádi doma experimentují a stále dokola ladí nově a jinak svůj domov je ideálním materiálem. Slaměný nábytek a dekorace, nebo nábytek s prvky slámy lze velmi dobře kombinovat s mnoha styly designu. Především si rozumí s boho a přírodním stylem, country a skandinávským stylem. K dokonalosti dovedete ladění interiéru, když takové kousky doplníte četnou pokojovou zelení (živou), dalšími přírodními materiály a příjemnými jemnými tóny přírodních barev a odstínů.

Zdroj foto a výrobce: Viokef

A co údržba?

A údržba je slámových kousků jednoduchá. Stačí otření vlhkým hadříkem, nebo jemné osprchování a voi la – kousky jsou jako nové!

Zdroj foto: Pixabay.com, Pinterest.cz, Viokef

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS