2/7
6 tipů, jak vybrat jídelní stůl a židle

6 tipů, jak vybrat jídelní stůl a židle

2. července 2021 v 00.00 , Nábytek

Sponzorované odkazy:

Milujete ten večerní rituál, kdy celá rodina zasedne k jednomu stolu a společně se navečeříte? A co víkendové obědy v kruhu těch nejbližších? Výběr toho správného jídelního stolu zaručí, že se tyto nezapomenutelné okamžiky stanou skutečností. Nechte si poradit, jak vybrat celou jídelní sestavu!

Velikost na míru vašim potřebám

V první řadě je za potřebí pečlivě přeměřit prostor, kam jídelní stůl umístíte. Nemělo by se stát, že objednáte stůl a posléze zjistíte, že vám na vybrané místo nepasuje. Stolů nejrůznějších rozměrů je velká nabídka, na své si přijde skutečně každý.

Pokud máte početnou rodinu nebo například plánujete hostit vícero přátel, pak se porozhlédněte také v nabídce rozkládacích stolů.** Rozkládací stoly jsou velmi praktické, takže si je pro svou funkčnost zamilujete**. Mohou být menší, tudíž vám nebudou zavazet a na běžné používání budou stačit. Když pak budete potřebovat, jednoduše stůl rozložíte a rázem pohostíte větší počet lidí. Přiložením přídavné středové desky tak stůl zvětšíte třeba na 160 cm (oproti původním 120 cm).

Obvyklá velikost stolu pro čtyřčlennou rodinu se pohybuje okolo cca 160 × 90 cm. Samotný pár si vystačí i s rozměrem 110 × 70 cm. Záleží samozřejmě na vašich prostorových možnostech, preferencích a požadavcích na komfort. Čím více místa kolem sebe máte, tím je sezení komfortnější.

Co se týče samotné výšky stolu, aktuálně se doporučuje výška od 72 cm do 78 cm. Je samozřejmé, že pokud jste spíše vyššího vzrůstu (zejména s delšími končetinami), budete se dívat po vyšších stolech.

Také výsledné zpracování jednotlivých stolů se liší. Některé mají klasicky čtyři nožky, jiné jsou konstruovány pouze na jedné nožce uprostřed stolu. To může mít své výhody. Některé stoly mají taktéž úložný prostor navíc, to ocení zejména majitelé menších bytů. Do menších bytů vám pak můžeme doporučit také jídelní stůl s výklopnou deskou. Kdykoliv lze desku sklopit a ušetřit tak nějaké to místečko.

Kulatý či hranatý jídelní stůl

Další otázku, kterou budete v případě výběru jídelního stolu řešit, je tvar. Běžně jsou k vidění dvě varianty, a to sice kulatý nebo hranatý. Hranatý stůl obdélníkového či čtvercového tvaru je klasika, která nikdy nevyjde z módy. Pokud navíc máte malé děti, rozhodně oceníte variantu se zaoblenými rohy. Je to ryze praktické, a navíc to vypadá stylově. Do rohů se obvykle umísťuje stůl kruhového tvaru. Ale samozřejmě to není podmínka, takový stůl můžete umístit kamkoliv v jídelně. Zatím co hranaté stoly jsou svými ostrými hranami elegantní, nadčasové a zapadnou perfektně do moderního interiéru, takový kulatý stůl se sám stylizuje do velmi útulného stylu bydlení, případně do stylu retro či vintage. Už stačí jen stahovací lustr nad stůl, doprostřed vázu s květinou a k jednotlivým místům na sezení roztomilé prostírání s krajkou.

Jak vybrat jídelní stůlJak vybrat jídelní stůl

Slaďte kuchyni s jídelnou

Jídelna bývá obvykle součástí kuchyně, nebo je alespoň v její těsné blízkosti. Tyto dvě části by k sobě samozřejmě měly ladit. Neměly by se mezi sebou přebíjet a působit jako „pěst na oko“. Výběr dekoru stolu proto bude záviset primárně na kuchyňském nábytku (respektive na kuchyňských dvířkách, skříňkách, policích a podobně).

Doporučujeme volit spíše světlejší barvy do pokojů, které potřebují opticky zvětšit. Máte-li malou kuchyni s jídelnou, pak by tmavší kuchyňský nábytek ji ještě krapet zmenšil. To nebývá žádoucí. Oproti tomu prostornější byt či rodinné domy si mohou dovolit i nábytek v tmavších barvách.

Jídelní stůl by měl korespondovat s celkovým stylem bydlení, který jste si vybrali. Máte byt v rustikálním stylu? Retro? Vintage? Nebo jste příznivci industriálního či rustikálního stylu? Nabídka jídelních stolů je obrovská, proto věříme, že vyberete ten pravý dle vašeho vkusu.

Volba ideálního materiálu jídelního stolu

Nabízí se tedy otázka, jaký materiál pro váš jídelní stůl zvolit. Nabídka je široká, proto by se v ní mohl ne jeden zákazník ztratit. My vám poradíme! Probereme si výhody a nevýhody jednotlivých typů.

Nejlevnější variantou na trhu je samozřejmě plast. Ano, cena je opravdu nízká, nicméně málokdo po této variantě sáhne. Obvykle se tyto plastové stoly umisťují spíše na terasu, na zahradu či do pokoje k dětem. Do vkusné jídelny bychom jej nedoporučili. Lehce se poškodí, životnost je bídná a stabilita nebo nosnost malinká.

Oblíbenou volbou je jídelní stůl ze dřeva. Ten má již mnoho benefitů a dlouhou historii! Není se čemu divit. Takový krásný dřevěný stůl nádherně voní, má své kouzlo a vydrží vám roky a roky jako nový. Nevýhodou dřeva je samozřejmě jeho barevná nestálost. Pokud bude na místě, kde na něj svítí slunce, pak po pár letech zbledne. To se mu dá ale odpustit! Vyberte si kvalitní stůl ze dřeva ve světlé nebo tmavší variantě. Nechte se unášet závanem přírody, strukturou dřeva a jeho nedokonalostmi, libujte si v unikátním dřevu a pečlivě se o stůl starejte. Údržba je snadná.

Dbejte na to, aby nábytek ladilDbejte na to, aby nábytek ladil

Levnější variantou oproti pravému masivu je laminát. Laminát umí věrně imitovat pravé dřevo. Je oblíbený zejména díky velkém výběru nejrůznějších dekorů. Světle hnědé, tmavě hnědé, hnědé se zbarvením do zelena, hnědé s šedým podtónem nebo naopak do oranžova. Stále velmi populární jsou také čistě bílé či černé stoly, které ocení příznivci minimalismu. Je to jednoduché a efektní. V případě volby právě takového nevýrazného prvku se můžete následně vyřádit při výběru doplňků do kuchyně.

Velmi častou variantou je kombinace kovu a lamina. Takový stůl je vysoce stabilní, vyznačuje se velkou nosností a také design stojí za to! Obvykle se jedná o šedý kov v matném provedení, který vypadá luxusně. Ale možné jsou i zajímavější varianty, jako například metalicky hnědý lak.

Dalším materiálem, který je často k vidění, je sklo. Ano, skleněné stoly jsou v současnosti velmi moderní a lidé je do svých obydlí také často volí. Proč? Jídelní stůl ze skla je vrcholem elegance a luxusu. Na první pohled si jej zamilujete pro jeho unikátní vzhled. Nijak nenarušuje celkový vzhled interiéru právě díky svému minimalistickému designu. V jednoduchosti je krása a tady to platí dvojnásob. Milujete minimalismus? Máte interiér zařízen v ryze moderním stylu? Pak tohle může být skvělá volba pro vás. Navíc se hodí i do menších bytů, kde zachová vzdušnost jídelního koutku. Jedinou nevýhodou je jeho křehkost. Při manipulaci musíte být opatrnější, a proto není vždy nejideálnější pro rodiny s dětmi.

Výdobytek moderní doby je také jídelní deska z mramoru! Mramor je hitem posledních několika let. Lidé jej milují pro jeho nadčasový elegantní vzhled. Snadno se ladí a kombinuje se zbytkem doplňků. Navíc prostě vypadá luxusně!

Luxusní nábytekLuxusní nábytek

Jídelní lavice – ano či ne?

Pro někoho jsou již jídelní lavice retro, ale pro nás jsou stále hitem současnosti! Dnešní doba nabízí jídelní lavice v moderním designu. Kromě vintage a retro kuchyní si tak přijdou na své i příznivci moderny.

Lavice jsou perfektní možností, pokud umisťujete jídelní sestavu do rohu kuchyně či jídelny. Šetří prostor, a přesto zajišťují vysoký komfort na sezení. Samozřejmě je však možné je umístit i do prostoru a užívat si její benefity. Praktické jsou lavice se zabudovaným úložným prostorem. Zejména v malých bytech lidé bojují s každým místečkem, kde mohou věci uskladnit. Další výhodou je vyšší nosnost. Pro lidi s nadváhou je sezení na lavicích navíc mnohem pohodlnější. Vybírat si můžete také z různých druhů polstrování – od nejrůznějších vzorů po decentnější varianty. Do retro stylu bydlení báječně zapadne polstrování s vzorem drobných kytiček nebo klasickým cibulákovým vzorem. Oproti tomu moderní domácnosti se mohou dívat po hnědé, béžové, šedé či černé klasice. Je to elegantní, nadčasové a nijak to nenarušuje celkový vzhled interiéru. Slaďte polstrování s kuchyňskými textiliemi, jako je prostírání, ubrusy, utěrky nebo podsedáky a podobně.

Jídelní židle pro pohodlné sezení

Velmi pohodlnou možností je zakoupení jídelního setu. Jídelní sety mají nespornou výhodu v tom, že zkrátka vyberete soupravu, která se vám zalíbí a je hotovo. Nemusíte složitě ladit židle se stolem. Máte jistotu, že k sobě sedí. V případě, že si však vybíráte stůl i židle zvlášť, budete řešit, jakou židli zvolit, jaká je ta nejlepší pro vás… S výběrem vám rádi pomůžeme.

Čalouněné jídelní židle si zamilujete pro jejich pohodlné zpracování! Jsou tak měkké, že na nich vydržíte sedět hodiny. Největšího luxusu pak dosáhnete, pokud pořídíte židli s čalouněním jak na sedací části, tak na zádové části. Čalounění bývá obvykle velmi decentního vzhledu – od krémové, šedé, po tmavší šedou až černou. Vypadá to velmi elegantně.

Jídelní nábytek může být nadčasovýJídelní nábytek může být nadčasový

Židle bez čalounění obvykle vyžadují pro větší komfort podsedáky. To ovšem není žádný problém! Nabídka podsedáků je veliká, proto můžete vybírat z nejrůznějších designů a provedení.

Je obvyklé, že lidé volí na sezení k jídelnímu stolu pohodlná křesla. Nemusí se vždy jednat pouze o židli. Není se čemu divit. Pokud například u stolu i pracujete a déle sedíte, zaručeně to oceníte. Velký benefit to má také pro starší lidi s bolavými klouby a zády. Myslete na své pohodlí!.

Nebojíte se experimentovat? Pořiďte si barevné židle či křesla! Pokud máte celkově kuchyň i jídelnu zařízenou spíše střídmě v minimalistickém stylu, můžete si dovolit zvolit jeden výraznější prvek, který celý prostor rozzáří. Tímto prvkem může být například jídelní židle nebo křeslo. Zvolte nějakou extravagantní barvičku! Perfektně bude vypadat zelená, svítivě oranžová, žlutá, červená nebo blankytně modrá! Ještě krapet zajímavěji vypadá, pokud tyto barvy nakombinujete a kolem stolu poskládáte všechny barvy duhy.

Tak či tak záleží především na vašich preferencích a vkusu. Nenechte se strhnout moderními trendy a vybírejte to, co se vám líbí dnes a bude líbit i zítra. Inspirace je všude kolem vás, tak věříme, že vás naše tipy inspirovaly a nyní již máte jasnou představu o výběru jídelního stolu a židlí.

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS