12/4
Jak na správné osvětlení bazénu, abyste vytvořili dokonalou atmosféru?

Jak na správné osvětlení bazénu, abyste vytvořili dokonalou atmosféru?

12. dubna 2021 v 00.00 , Svítidla

Pomalu se blíží letní sezóna, to znamená mimo jiné napuštěné zahradní bazény. Venkovní zahradní bazén je skvělý, ale ještě lepší je s unikátním bazénovým osvětlením, které zcela promění atmosféru večerního koupání. Světlo do bazénu může být nejen romantické, ale také může výrazně zvyšovat bezpečnost – i to je hlavní důvod, proč se vyplatí investovat do bazénového světla.

Dbejte na estetickou i funkční stránku bazénového osvětlení

Během výběru správného bazénového světla musíte řešit hned 2 roviny. Světlo musí být estetické, aby ladilo k bazénu a vypadalo dobře, ale zároveň musí být funkční a praktické. Do bazénu jsou vhodná pouze ta světla, která mají vysoký stupeň krytí, tedy minimálně IP68, kdy je světlo dokonale voděodolné. Světla s menším stupněm krytí nedoporučujeme – nejde jen o to, že brzy přestanou fungovat, ale může dojít také ke zkratu a zranění.

Jako ideální světlo do bazénu se po všech stránkách ukazuje klasické bodové LED bazénové RGB světlo s ovladačem. Snadno si můžete nastavit intenzitu světla nebo barvu podle sebe. Skvěle osvětlí plochu 6 až 12 m3.

Jak rozmístit bazénová světla?

Aby byla světla do bazénu maximálně efektivní a funkční, je důležité dobře promyslet jejich rozmístění v bazénu. Běžně se světla do bazénu umísťují po obvodu bazénu, případně pak na dno. Důležité je zvolit spíše slabší světla nebo taková, u kterých můžete regulovat intenzitu. Při příliš silném světlu by totiž mohlo dojít k vašemu oslnění, zvlášť v kombinaci s vodou. Bazénové osvětlení musí být voděodolnéBazénové osvětlení musí být voděodolné

Je pravidlem, že kvůli bezpečnosti by měl být osvětlen celý bazén po svém obvodu. Ideální je volit světla, která jsou pod hladinou a nejsou příliš silná, jen hezky dokreslují obrysy a osvětlují vodu, to vytváří dechberoucí efekt. Především na funkčnost byste potom měli dbát zejména u schodů nebo jiného vstupu a výstupu z bazénu. Tady se vyplatí i silnější osvětlení.

Venkovní osvětlení okolí bazénu

Osvětlení bazénu a venkovní osvětlení je spolu spjato. Pokud investujete do osvětlení bazénu, je potřeba vyřešit také venkovní osvětlení. Okolí bazénu je vhodné osvětlit například solárním osvětlením, které šetří energii. Osvětlení není potřeba silné, naopak spíše slabší, tlumené a dekorativní, ideálně v teplých tónech. Například na osvětlení pergoly nebo jiné zahradní architektury pak můžete využít venkovní LED bodová svítidla.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS