12/3
Jaké jsou typy osvětlení?

Jaké jsou typy osvětlení?

12. března 2015 v 14.45 , Bytové doplňky , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Chcete se doma cítit útulně, příjemně a prostě v pohodě? Vyžíváte se v obrázcích, vázách s květinami, svíčkách a všech možných serepetičkách, kterými chcete pohody dosáhnout. Ale co světla? Pokud budete vědět jaké vybrat a kam ho umístit, budete se doma cítit ještě lépe.

Bez osvětlení se neobejdete

Osvětlení je velmi důležitý prvek, který ovlivňuje a podporuje naše pocity a náladu. Primárně samozřejmě potřebuje světlo k tomu, abychom viděli za tmy. Nesmíme ovšem zapomínat, že osvětlení je v dnešní době také designový prvek. Pokud váš byt nebo dům vybavujete zcela od začátku, stoupněte si doprostřed každé místnosti a přemýšlejte jaké světlo a kam je nutné pořídit. Abyste se mohli správně rozhodnout je dobré vědět něco o základních typech osvětlení.

nástěnné svítidlo; zdroj: palnas.cznástěnné svítidlo; zdroj: palnas.cz

Typy osvětlení

  1. Centrální osvětlení – sem můžeme zahrnout třeba lustr, závěsné osvětlení nebo stropní svítidlo. Je to nejdůležitější osvětlení v místnosti, které zajistí světlo pro pohyb v prostoru. Najdeme ho nejčastěji uprostřed stropu, aby osvětlovat celou místnost.
  2. Místní osvětlení – toto je osvětlení, které se zaměřuje na osvícení konkrétního místa – prostor ke čtení, pracovní stůl atd. Řadíme sem nástěnná svítidla nebo stolní lampy.
  3. Dekorativní osvětlení – jedná se spíše o osvětlení, které dotvoří svým svitem nějakou dekoraci – obraz, sochu, kout s vázou atd. Dekorací může být i samotné osvětlení. Rozhodně se nejedná o světlo, při kterém byste mohli třeba číst.
dekorativní osvětlení; zdroj: palnas.czdekorativní osvětlení; zdroj: palnas.cz

Jak světlo vybrat?

Výběr světla záleží na tom, co se u něj chystáte dělat. U bodových světýlek pravděpodobně nebudete číst, stejně tak u stolní lampičky nebudete jíst a u zářivky nebudete plést svetr atd. Pak je tu ještě jedna důležitá věc. Velmi záleží na místnost, kam chcete světlo umístit. Opět platí, že v obýváku nejspíš nebudete mít zářivku a v koupelně lustr. Ale o tom více až někdy příště.

Úvodní obrázek: palnas.cz

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS