29/9
Inspirujte se při výběru venkovních obkladů

Inspirujte se při výběru venkovních obkladů

29. září 2020 v 00.00 , Stavba a rekonstrukce

Interiér máte vyladěný k dokonalosti, ale venkovní prostory vašeho domu by si zasloužily obměnu a zpestření? Jednou z možností, jak propojit vnitřní prostory s exteriérem, je použití venkovních obkladů. Díky pestré nabídce na trhu máte takřka neomezené možnosti výběru. Přinášíme vám několik tipů a inspirací, které vám volbu konkrétních venkovních obkladů usnadní.

Venkovní obklad: na dům, plot, schody i kamna

Byla by škoda používat obklady určené do exteriéru jen pro obkládání fasády a stěn. Díky voděodolnosti, žáruvzdornosti i vysoké pevnosti jsou možnosti využití velmi pestré. Venkovní obklad použijte na ploty a zídky, vyzdobte jimi okolí bazénů, nebojte se je použít také na schody, kamna či studny. Při obkládání většího počtu prvků v exteriéru však vsaďte na jeden typ obkladu, aby prostor nepůsobil roztříštěně.

Přírodní kámen i věrné imitace

Venkovní obklady se vyrábí z mnoha materiálů. Sázkou na jistotu jsou obklady z přírodního kamene, které se vyznačují vysokou estetickou hodnotou, stálostí, životností i minimální údržbou. Ty však patří do vyšší cenové kategorie.

Vhodnou alternativou jsou také betonové nebo keramické obklady, které při kvalitním zpracování věrně imitují vzhled kamene. Designérka Gabriela Nováková upozorňuje, že ne vždy svědčí cenová relace o kvalitě materiálu. Podle ní jsou nejkvalitnější keramické dlažby italské či španělské výroby. „*Druhou nejdůležitější věcí po výběru obkladů je vyhledání zkušeného obkladače. Pokládka samotná je v dnešní době různých atypů velkým oříškem. Obracejte se na odborníky a chtějte vidět jejich realizace naživo*,“ dodává.

Cihlové obklady do exteriéru jsou stále v kurzu

Zajímavého efektu docílíte také použitím cihlových obkladů. Ty se vyrábí buď ze skutečné pálené cihly, nebo z betonu či jiných materiálů. Vzhled cihly vynikne na vašem dvoře, terase i pergole. Hodí se především tam, kde je žádoucí navodit atmosféru venkova či využít tradice spojené s rustikálním stylem.

Venkovní obklady můžete sladit s dlažbou

Venkovní obklady vytváří dojem z celého domu, proto jejich výběr nepodceňujteVenkovní obklady vytváří dojem z celého domu, proto jejich výběr nepodceňujte

Při výběru obkladů do exteriéru nepodceňujte volbu venkovní dlažby. Řada výrobců dnes nabízí obklady i dlažby ve stejném dekoru. Vyhnete se tak riziku vzájemného nesouladu a celý prostor sladíte do jednoho dominantního stylu. Pokud si s výběrem venkovních obkladů a dlažeb nevíte rady, poraďte se se zkušenými architekty či designéry, kteří vás navedou na správnou cestu.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS