5/10
Jak si zjednodušit vysávání i utírání prachu? Zkuste naše vychytávky!

Jak si zjednodušit vysávání i utírání prachu? Zkuste naše vychytávky!

5. října 2020 v 00.00 , Bytový textil , Design , Domácí spotřebiče , Židle

Sponzorované odkazy:

Máme pro vás v této vypjaté (opět Covidové) době pár tipů na vychytávky při úklidu. Ona to totiž nemusí být nepříjemná činnost, ale třeba dobré cvičení namísto fitka! Pár tipů přidala i herečka Lucie Benešová.

Víte, že i úklid může být skvělé fitness cvičení? Podle průzkumu společnosti Newag z loňského roku uklízí denně 39 % Češek. A pro většinu u nich, konkrétně 58 % to není vůbec nepříjemná záležitost. Tak zapomeňte na přeplněné posilovny, my vám přinášíme pár tipů, jak si zacvičit doma třeba i u vytírání podlahy s praktickými pomocníky. Utíráním prachu, vysáváním či mytím podlahy navíc spalujeme nemalé kalorie a posilujeme ruce, ale třeba i břišní svaly. Úklid si navíc můžeme usnadnit nebo zpříjemnit řadou vychytávek.

Mnoho lidí si útulný domov spojuje nejen s pohodlným nábytkem, pěknými dekoracemi a věcmi, k nimž máme blízký osobní vztah, ale také s čistotou a pořádkem. Obzvláště my ženy trávíme dlouhé hodiny úklidem, aby náš domov vypadal jako ze škatulky. Nejoblíbenější částí úklidu je vysávání a praní, nejméně oblíbené je pak žehlení a mytí oken.

Úklidový organizérÚklidový organizér

Úklid je jako fitko!

Úklid je navíc činnost přínosná nejen pro náš domov, ale i naše zdraví a tělesnou kondici. Víte, že třeba při takovém vysávání můžeme spálit i kolem stovky kalorií? Mytí podlahy zase klidně vydá za 15minutovou lekci zumby. Největším spalovačem kalorií je pak utírání prachu.

„Já osobně jsem na pořádek pedant, mám ráda čistý a uklizený domov. A jak uklízím? Tradičně ručně – mop a hadr! Robotický vysavač jsem zkoušela, ale ten prostě neudělá to, co ruka. Navíc se tím skvěle udržuje postava. Mám i speciální vytírací cviky na protažení, na břicho… Uklidit dvouposchoďový dům, to je teprve fitness,“ říká herečka a moderátorka Lucie Benešová, nová tvář značky Astoreo, která se zaměřuje na doplňky pro útulný domov a nabízí i řadu praktických pomůcek pro úklid. „Při vytírání mopem dejte přednost širokým tahům do všech stran a střídejte při vytírání pořadí rukou na rukojeti, abyste je rovnoměrně zatížili. Skvěle si je tak zpevníte. Nohy mějte trochu rozkročené a střídavě se v nich pohupujte, zatěžujte je. A pusťte si k tomu třeba nějakou svižnou muziku,“ dává tipy Lucie Benešová.

Vychytávky pro vysávání

Jak už bylo naznačeno výše, řada lidí vysává ráda. Aby ne, moderní vysavače jsou výkonné, mají plno funkcí a svou práci odvedou rychle a efektivně. Často nás ovšem může potrápit nepříjemný zápach, který přístroj při práci roznáší všude okolo. Nejčastěji to způsobuje zvlhlý prach usazený v hadici či filtru. Kromě dobrého čištění vysavače a pravidelné výměny filtrů si od zápachu můžete pomoci jednoduše tím, že do vysavače před úklidem nasajete lžičku skořice nebo vanilky. Váš domov pak bude po vysávání krásně provoněný.

K vysavačům je běžně k dispozici hned několik nástavných hlavic pro různé povrchy nebo plochy. Jak ale vysát v opravdu těsném prostoru, třeba ve spárách kolem oken či dveří? Jako flexibilní hubice pro těsné prostory hravě poslouží obyčejná papírová rolička od toaletního papíru!

Úklidový kbelík 9 lÚklidový kbelík 9 l

Při vysávání určitě také občas odstavíte třeba konferenční stolek v obývacím pokoji a ke své nelibosti zjistíte, že koberec je pod nožičkami zase otlačený. Nasávání slehlých míst vysavačem, aby se vlákna vysavače načechrala, nepomůže. Místo toho vezměte obyčejnou kostku ledu, na slehlé místo ji přiložte a nechte zcela rozpustit. Až místo samo uschne, nebude po otlaku ani stopa.

Vychytávky pro utírání prachu

Utírání prachu patří mezi méně oblíbené úklidové činnosti, v uvedeném průzkumu jej nemá rádo 17 % lidí. Není divu, když často potřebujeme vytřít třeba i tak ošidné plochy, jako jsou lamely žaluzií, látková stínítka lamp nebo třeba žárovky.

„Na lamely si vezměte na pomoc kuchyňské kleště. Obalte jejich konce utěrkou z mikrovlákna a zajistěte ji gumičkami. Stiskněte lamelu do kleští a projeďte ji z jednoho konce na druhou. Práci to rozhodně urychlí,“ radí Petr Wagner z e-shopu Astoreo.cz. Na látková stínítka se zase báječně hodí odstraňovač zvířecích chlupů. Se žárovkami zanesenými prachem si pak poradí technický líh – stačí, když pár kapkami zvlhčíte hadřík.

Úklidový pomocníci

Úklidový set úzký

Dokonalý pomocník z řad mopů a kbelíků. Set se skládá z mopu a důkladně promyšleného vědra. To má pro lepší skladnost hranatý tvar, navíc je dvoukomorové pro máčení i ždímání. Díky 2 vypouštěcím ventilům ve spodní části je manipulace s ním bez námahy. Mop má oblíbenou plochou hlavici, která je efektivní pro vytírání pod nábytkem a v těžko dostupných místech. Sklopná hlavice je otočná o 360 °, tyč mopu je teleskopická a rozebíratelná. Pratelný návlek z jemného mikrovlákna se připevňuje pomocí suchého zipu. Koupíte na Astoreo.cz za 599 Kč.

Úklidový organizér

Také vás nebaví neustále odbíhat pro rozličné úklidové pomůcky a mycí prostředky? Mějte je vždy po ruce! Mobilní pomocník na úklid pohodlně pojme několik čisticích a mycích prostředků, kartáče, hadříky i houbičky. Je prakticky členěný a dostatečně velký. Pro snadné přenášení je vybaven uchem. Materiál: odolný a pružný plast. Koupíte na Astoreo.cz za 99 Kč.

Úklidový set úzkýÚklidový set úzký

Úklidový kbelík 9 l

Menší kbelík z kvalitního pružného plastu s výlevkou oceníte při mytí podlah, oken, nábytku i při utírání prachu. Pro ještě lepší manipulaci je ve spodní části úchytka, kterou oceníte zejména při vylévání obsahu. Rozměry: 315 × 300 × 250 mm, objem 9 litrů. Koupíte na Astoreo.cz za 89 Kč.

Zdroj foto: Astoreo.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS