27/6
Tipy pro snadný úklid

Tipy pro snadný úklid

27. června 2020 v 00.00 , Design

Sponzorované odkazy:

Rozhodli jste se zatočit s nepořádkem jednou pro vždy a uspořádat svůj domov? Máme pro vás pár tipů, jak jednoduchou cestou uklidit svůj příbytek jednou pro vždy. Do uklizeného bytu se budete raději vracet a navíc budete ve větší psychické pohodě.

Jak jsme již psali v předchozím článku. Stačí i pár minut denně na to, abychom měli doma neustále naklizeno. Zkuste minimalismus, nejen, že budete uklízet méně věcí, ale budete přesně vědět, kde co máte. Nevíte jak na to? Jděte na to pomalu. Každý den vyhoďte jednu věc. Za rok tak budete mít o 365 méně věcí než dnes. Když se budete zbavovat věcí postupně, nebude vám to tolik líto. Nebo zkuste vzít pytel na odpadky, projděte s ním byt a naházejte do něj vše co nepotřebujete. Hned teď, bez přemýšlení. Pytel okamžitě vyneste ke kontejneru. Uvidíte, že ty věci vám opravdu chybět nebudou. A u vás doma to udělá velký rozdíl.

Úklid šatníku je výzva sama o sobě. Málokdo se umí vzdát oblečení, ve kterém zažili něco pěkného, nebo je těžké vyhodit motivační jeansy, do kterých se snažíte zhubnout dva roky, ale určitě si je jednou vezmete na sebe… Jděte na to chytře. Protřiďte šatník. U věcí, u kterých si nejste jistí, zda si je chcete nechat, použijte ramínkový systém. Zavěste všechny své šaty do skříně na ramínka v opačném směru, než je normálně věšíte. To co jste měli na sobě, zavěste zpět správným směrem. Po šesti měsících tak krásně uvidíte, co opravdu nenosíte. Toto oblečení bez okolků darujte na charitu, či vyhoďte.

Vytvořte seznam oblastí ve vašem domě, které vyžadují pozornost, a začněte s na úklid nejjednodušším místem, kde se pustíte do práce. Jakmile uspořádáte jednu konkrétní oblast, budete mít ze sebe dobrý pocit a budete natolik motivovaní, že se pustíte do další.

Už jste někdy slyšeli o výzvě 12–12–12? Určete 12 položek, které chcete zahodit, 12 položek k darování a 12 položek, které vrátíte na své místo. Je to rychlý a snadný způsob, jak uspořádat během chvilky 36 věcí. Pokud do výzvy zapojíte své děti, budou to brát jako zábavu a navíc procvičíte matematiku.

Když jste na návštěvě, je jednoduché vidět cizí nepořádek, říkat si v duchu, že tohle bych tady nenechala apod. Ale na nepořádek ve svém bytě jsme již jaksi imunní. Zkuste si to doma vyfotit, alespoň do mobilu. Fotky si s odstupem času prohlédněte a uvidíte, že věci, které vám normálně nevadí, na fotce budou působit rušivě. To co vám na fotkách vadí, jednoduše ukliďte.

Je pro vás těžké se něčeho vzdát? Zmonetizujte to. Nepotřebné věci prodejte na bazárku a za vydělané peníze si zajděte na kosmetiku, nebo jeďte na výlet. Bude to působit motivačně i pro děti, pokud se nechtějí vzdát hraček, s kterými si nehrály již několik let.

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS