7/11
Máte vlhkost v domě? Využijte vysoušeče

Máte vlhkost v domě? Využijte vysoušeče

7. listopadu 2019 v 22.45 , Domy

Problém vlhkosti v bytě či domě dnes není ničím ojedinělým. Jak vám s tímto problémem mohou pomoci vysoušeče vlhkosti a odvlhčovače zdiva? Jsou i jiné možnosti? Přečtěte si náš článek.

Vlhkost není náš kámoš

Potýkáte se ve vašem domě či bytě s problémem vlhkých až mokrých zdí, podlah či stropů? Rozhodně nejste sami. Tento problém v dnešní době řeší asi 60 % majitelů domů, které jsou starší 25 let, ale i mnoho obyvatel novostaveb, ve kterých nebyla dobře provedena hydroizolace.

Vlhké zdi jednak zvyšují náklady na opravu a snižují hodnotu objektu, ale také nám velmi prodražují provoz vytápění. Díky suchému zdivu se dá totiž ušetřit až 40 % za energii na vytápění objektu. Tento problém se navíc týden po týdnu zhoršuje, proto s řešením rozhodně nečekejte.

Navíc, už jste slyšeli o zdravotních následcích dlouhodobého pobytu ve vlhkém prostředí? Nejsou zrovna kladného charakteru. Dýchat vlhký vzduch s příchutí plísně není rozhodně žádoucí, navíc jsou známy i případy nečekaného výskytu astmatu či atopického ekzému.

Jak se vlhkosti efektivně zbavit?

Hodně záleží, v jakém stavu váš objekt je a jak je promočený. V některých případech pomůže prosté intenzivní větrání okny, ale často je problém hlubší. V tom případě radíme využít profesionálních vysoušečů a odvlhčovačů vzduchu.

Nejdříve pár tipů pro vás ohledně větrání. Větrejte okna proti sobě, aby vznikl průvan a to minimálně po dobu 5 minut v chladnějších obdobích a 10 minut denně během teplejších dnů, asi třikrát za den. Je dobré ale vědět, že pokud současně využíváte vysoušeč vzduchu, vůbec nevětrejte, ať to celé neztratí smysl.

Teplotní výkyvy v místnostech fungují při procesu zbavování se vlhkosti v domě také efektivně. Stačí místnost bohatě vytopit a vyhřát, poté intenzivně vyvětrat a párkrát to zopakovat.

Nicméně pokud je váš objekt poničený po povodni a jeho zdi s opadávající omítkou jsou stále velmi vlhké až mokré, pouhé větrání nepomůže. Na pomoc přichází profesionální přístroje, které vás vlhkosti zbaví efektivně a nadobro.

Vysoušeč vs. odvlhčovač

Kondenzační odvlhčovač vám lépe poslouží v uzavřených místnostech (nejlépe i s dveřmi, které mají prahy), neboť vzduch nejprve vysuší a ten pak může absorbovat vlhkost ze zdiva. Vysoušení jedné místnosti většinou trvá několik dní.

Na druhou stranu teplovzdušný vysoušeč (funguje na plyn, naftu nebo elektřinu) vzduch ohřívá a následně jej prostorem prohání a žene až ven, proto je lepší jej využít v místnostech, které se nedají uzavřít.

Obecně platí, že vysoušení by se nemělo uspěchat, trvá obvykle několik týdnů. Úplné vysušení domu ale může trvat i pár let. Před pokládkou nové podlahy či omítnutím zdi vždy doporučujeme nechat si odborně změřit vlhkost a vyhnout se tak nepříjemným budoucím potížím.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS