29/12
Vlhkost v interiéru? Víme, jak s ní bojovat

Vlhkost v interiéru? Víme, jak s ní bojovat

29. prosince 2017 v 23.15 , Stavba a rekonstrukce

Trápí vás v bytě zčernalé rohy, chlupaté stěny, nepříjemný vzduch a klima podobné jako v deštném pralese? Pak máte problém s vlhkostí. V tomto článku vám přinášíme rady a tipy, jak se ji rychle a účinně zbavit.

Mnoho lidí si myslí, že vlhkost se týká pouze starších domů. Není tomu tak. Vlhkost vás může překvapit i v novostavbě, kde se drží první rok či dva po dokončení. Vnitřní omítky, malby, nátěry – to vše musí pořádně vyschnout. Vlhkost podporují také dobře těsnící okna.

Jaká je ideální vlhkost?

Ideální vlhkost v interiéru by se měla pohybovat v rozmezí 45 až 60 procent. Danou hranici by neměla přesáhnout. Pokud je však hodnota vyšší, pak může docházet ke vzniku plísní, neboť je to pro ně ideální prostředí. Na druhou stranu není dobré mít doma i přesušeno. Příliš suchý vzduch není pro bydlení vhodný.

Vlhkost v bytě či domě zjistíme pomocí vlhkoměru, který se často prodává spolu s klasickým teploměrem.

Jak si s vlhkostí poradit?

Pokud chcete problém s vlhkostí vyřešit, přinášíme vám pár tipů. Pokud nezaberou, bude se jednat zřejmě o vážnější problém – může zatékat skrze střechu, vlhkost se tvoří kvůli vzniklé závadě při zateplování domu atd. V těchto případech se pak budete muset obrátit na odborníky, aby vám s problémem pomohli.

Naše tipy:

Pravidelně větrejte.

Je to mnohem účinnější než topení. V zimě stačí větrat krátce, ale intenzivně. V létě můžete větrat po celý den. Při větrání je nejlepší udělat průvan, který vlhkost vyžene ven. Když už nemůžete mít okna stále otevřená, nechte proudit vzduch alespoň mikroventilací.

Prohlížejte ohrožená místa.

Každý byt či dům má svá riziková místa. Hlídejte je! Když se vám začnou tvořit plísně, tak právě v nich. Nejrizikovější místa jsou rohy místností, stěny za nábytkem či u podlahy, místa kolem oken, dveří na balkon či terasu, ve spárách obkladů, dlažby atd. U rodinných domků kontrolujte také střechu, jestli do ní nezatéká, okapy správně odvádějí vodu a pravidelně sledujte rozvody vody, topení i kanalizace.

Nevytvářejte další vlhkost.

Vlhkost v bytě si zvyšuje i člověk sám a to například vařením, sušením mokrého prádla, sprchováním atd. To lze však minimalizovat tím, že při vaření budete používat digestoř nebo větrat, prádlo necháte schnout venku nebo použijete sušičku. Zdrojem vlhkosti mohou být dokonce i pokojové rostliny.

Uklízejte.

Úklid, vynášení koše, uklízení chladničky – i to má vliv na růst plísní. Proto to dělejte pravidelně. Dále nedoporučujeme stavět nábytek až ke zdím, neboť i zde musí proudit vzduch.

Pořiďte si pomocníky na pomoc.

Jestliže výše uvedené tipy nepomohly, pořiďte si na pomoc různé pomocníky. Pomoci vám mohou nejen chemické přípravky, ale také vysoušeče vzduchu či vysoušeče vlhkosti. Ty nasávají vzduch, který se prožene skrze chladič. Ten vzduch ochladí až na úroveň teploty rosného bodu. Vysušený vzduch se pak opět vrací do interiéru.

Jak na vysoušení zdiva?

Máte-li v interiéru vlhkost dlouhodobě, budete muset přistoupit k razantnějšímu řešení vysoušení zdiva. Pomoc může celková hydroizolace stěn bebo sanace vlhkého zdiva, která zároveň zabrání i vzniku dalších bakterií a plísní.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS