8/3
Do každé místnosti se hodí jiné světlo aneb vybíráme osvětlení pro celý dům

Do každé místnosti se hodí jiné světlo aneb vybíráme osvětlení pro celý dům

8. března 2019 v 16.00 , Svítidla

Každý prostor v interiéru slouží jiným účelům, a to se promítá i do výběru osvětlení. Lišit se může počet svítidel, jejich typ, intenzita či vyzařovaná barva. Další důležitou roli hraje design. Jak by tedy měla světla do jednotlivých místností vypadat?

Obývací pokoj

V obývacím pokoji se především odpočívá, funguje také ale jako reprezentativní prostor. Každou návštěvu, která k vám přijde, pravděpodobně usadíte právě sem. Vybírejte tedy taková svítidla, jejichž vzhled bude korespondovat s ostatním vybavením pokoje, a bude odpovídat vašim představám o vkusném designu.

Základem je zde stropní svítidlo, nejčastěji jde o lustr usazený u stropu, který celkově osvítí prostor. To ale nestačí, v obýváku si rádi přečtete nějakou knížku, nebo se podíváte na televizi. Dělat oboje ve tmě nebo při nedostatečném svícení nelze, proto stropní svítidlo doplňte nástěnnou nebo stojací lampou. Pro dokreslení atmosféry obývacího pokoje se skvěle hodí bodovky nebo led pásky, umístěné například kolem televize. Obecně by intenzita osvětlení v obývacím pokoji měla dosahovat minimálně 200 luxů.

Stojací lampa Philips, foto: lighting.philips.czStojací lampa Philips, foto: lighting.philips.cz

Různým účelům, které obývací pokoj plní, dobře poslouží také stmívač neboli regulátor světla. Odpoledne si můžete dopřát vyšší intenzity, zatímco večer svit ztlumit a užívat si odpočinku.

Kuchyně

Osvětlení kuchyně, foto: lighting.philips.czOsvětlení kuchyně, foto: lighting.philips.cz

Mnohem více než na vzhled se v kuchyni hledí na funkčnost. Prim zde tentokrát nehraje centrální světlo, jehož přítomnost je sice nezbytná, stejně tak jsou ale důležitá svítidla pod závěsnými skříňkami, která osvětlují pracovní plochu. Typ stropního svítidla volte podle velikosti místnosti, do menších kuchyní jsou vhodnější u stropu usazené modely, zatímco například závěsné lustry skvěle vyplní místo ve větších prostorách.

Pro kuchyňskou desku se hodí bodovky či LED pásky, jejichž výhoda spočívá v úsporném provozu. Zajímavý vzhled nabízí také světélka uvnitř skříněk. Kromě zajímavosti vám pomůže k přehlednějšímu uspořádání ať už potravin nebo nádobí.

Jídelna

Společné stolování představuje zážitek vyžadující určitou atmosféru. Tu nastolíte pomocí vhodného nasvícení. Častá a oblíbená varianta je závěsné svítidlo nad stolem. Jeho spodní část se umisťuje do výšky 60–70 cm nad deskou stolu, jedině tak dojde k dostatečnému osvětlení s minimem kolizí. Každé svítidlo v jídelně by mělo kopírovat tvar a velikost stolu.

Koupelna

V koupelnách často absentují okna, proto vyžadují dokonalou kombinací světel. Jedno centrální stropní doplňují další typy svítidel. Nejdůležitější je nasvícení zrcadla. Volte buď jedno svítidlo nad, nebo dvě po obou jeho stranách. Nemělo by oslňovat a nijak zkreslovat barvy. Proto vybírejte takové, které disponuje vysokým indexem podání barev (CRI).

Atmosféru koupelny mohou doplnit menší světla, například bodovky kolem vany. Žádné z nich by nemělo být umístěné tak, aby se odráželo v zrcadle.

V koupelnách je také nutné dbát na bezpečnost. Všechna svítidla tak musí mít dostatečné krytí, které je izoluje proti vniknutí vody a vlhkosti. Úrovně takového zabezpečení se liší podle umístění svítidla. Ta nejblíže zdrojům vody vyžadují stupeň krytí IP44.

Dětský pokoj

Hra, odpočinek a učení. To vše děti ve svém pokoji zvládají, a tomu by mělo být osvětlení přizpůsobené. Centrální světlo na stropě volte v teplejších barvách, slouží především pro hraní. Složitější je to u pracovního stolu. Sem se hodí chladnější barva. Ideální pro tento účel je stolní lampa, která však nesmí dítěti překážet, házet stíny ani jej oslňovat. Praváci by měli mít zdroj světla nalevo a opačně.

Pokoj můžete doplnit menšími orientačními svítidly s malou spotřebou energie, která mohou svítit celou noc. Zejména malé děti se bojí usínat samy a takovéto malé světlo jim může pomoci. Dejte však pozor, aby nevyzařovalo modré záření, to škodí zdravému spánku.

Pracovna

Pracovna vyžaduje soustředění podporující osvětlení s intenzitou 300–500 luxů. Stejně jako u dětského pokoje se zde nabízí stropní svítidlo v kombinaci se stolní nebo stojací lampou. Pokud při práci potřebujete dokonale rozeznávat barvy, volte opět svítidla s vysokým indexem podání barev.

Chodba

Chodba je tím prvním, co uvidí každý, kdo k vám přijde. Proto dostatečně dbejte na vzhled. Kromě klasických stropních se sem hodí i nástěnná svítidla, která šetří prostor. Pokud se v chodbě nachází zrcadlo, myslete i na jeho nasvícení. Je-li chodba delší, doporučujeme instalovat více menších světel v rozestupech. Protože se na chodbě rozsvěcí krátce, od věci nejsou halogenové žárovky, které ihned dodají maximální svítivost.

I venku je potřeba svítit

Venkovní osvětlení vašemu domu přidá na kráse, navíc se nebudete muset bát, že na cestičkách nebo schodech přijdete k nějakému úrazu. Můžete jej přidat na balkon, na terasu, kolem bazénu, v okolí příjezdové cesty, na schody apod. Vybírejte světla s dostatečným stupněm krytí IP tak, aby vám co nejdéle vydržela.

Jaké jsou barvy světla?

Existují různé odstíny osvětlení. Chladnější jsou vhodnější pro práci, teplejší naopak pro relax. Do koupelny, na chodbu či do kuchyně tak volte neutrální bílé světlo, obývací pokoj vyžaduje spíše teplejší odstíny a čím vyšší aktivitu plánujete provozovat, tím chladnější by světlo mělo být.

Pár tipů na závěr:

  • každé jedno svítidlo by mělo mít samostatné zapínání,
  • světla umístěná proti zdi opticky prodlužují místnost,
  • design interiéru vám pomohou zvednout světelné kontrasty (například osvětlení vitrín, obrazů, televize apod.).

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS