12/3
Posviťte si na to!

Posviťte si na to!

12. března 2019 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Světlo je pro naše tělo a organismus důležité. Protože je-li jej málo, je to špatně, ale když je ho moc, také to není optimální. Říká se, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Člověk je neustále vystavován nejrůznějším vlivům životního prostředí. A přiměřená a správná míra světla potažmo osvětlení v domácnosti, je pro zdraví důležitá. Tak si na to posviťte!

Přirozené denní světlo dostáváme od přírody jaksi spontánně, střídavě s tmou v noci. A toto světlo má vliv na tvorbu vitamínu D ve našem těle i na dobrou obranyschopnost organismu. Střídání světla a tmy zase ovlivňuje naše životní cykly a fungování ve správném biorytmu.

V domácnosti je světlo běžnou součástí našich domovů, máme jej díky oknům a světlíkům. A když není dostatek přirozeného světla, vypomáháme si těmi umělými. Mezi nimi jsou kousky dobré, špatné, stylové i kýčovité. A to jak mezi stropními a nástěnnými, tak mezi stojacími a stolními svítidly.

Dnes vám dáme tip na aktuální trend ve stolních lampách, které patří po stropním osvětlení k těm nejvyužívanějším typům osvětlení v domácnosti. Tím tipem je designová lampička italského původu, která je sice stará a původem až ze šedesátých let, ale dnes vlastně nová díky redesignu značky Artemide.

Artemide Dalù

Stolní lampa Dalù je minimalistická lampička příjemného a jednoduchého designu. Navrhl ji v šedesátých letech italský průmyslový designér Vico Magistretti. V roce 2005 přišla slavná italská značka Artemide s reedicí této lampičky v originálním designu. Retro styl stolní lampy i její tvary byly zachovány a nově je nabízena v několika barevných provedeních.

Neprůhledná černá a bílá, průsvitná oranžová a červená. Neprůhledná varianta může mít namontovanou žárovku E14 až o výkonu 40 W, průsvitná pak žárovku E14 o výkonu 25 W. Rozměry stolní lampičky činí 184 × 184 × 260 mm a je vyrobena z termoplastu. Dodávána je v papírové krabici a bez žárovky za cenu 2 318 Kč pro neprůhledné verze a pro průhledné za 2 960 Kč.

Designér Vico Magisteretti

Vico Magistretti byl slavný italský produktový a interiérový designér i architekt. Za svůj pestrý a zajímavý život navrhl mnoho neotřelých, zajímavých i legendárních produktů nejen pro značku Artemide, ale i jiné. Zmínit můžeme kupříkladu značku značky Flou a De Padova, ale je jich mnohem více.

Artemide

Značku Artemide založil Ernesto Gismondi a Sergio Mazza. Jejich specializací je právě osvětlení. Za těch několik let, co firma funguje, se stala velmi známou především několika lampami, z nichž vyniká právě Artemide Dalù.

Zdroj foto: Designbuy.cz

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS