24/2
Novodobá cool domácnost

Novodobá cool domácnost

24. února 2019 v 00.00 , Design , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Víte, jaká je dnes cool domácnost? Ta, co jede na vlně bez obalu a bez odpadu. Chcete to také zkusit?

Tak žijte na bázi Zero Waste. Je to životní styl a existence bez zbytečného odpadu. Propaguji jej dnes mnozí, ale zmínit musíme především blogerku Beu Johnson, která s tím začala ve své domácnosti jako jedna z prvních roku 2008.

A věřte nebo ne, dopracovala se k neuvěřitelnému výsledku. Její čtyřčlenná domácnost vyprodukuje za celý rok pouhou jednu sklenici směsného odpadu. Inspirovala mnoho lidí a vytvořila hnutí, k němuž se hlásí i Česko v podobě platformy Zero Waste Česko. K projektu se připojilo mnoho známých tváří, a s nimi i herečka a fotografka Andrea Růžičková.

herečka a fotografka Andrea Růžičková v obchodě Klean Kanteenherečka a fotografka Andrea Růžičková v obchodě Klean Kanteen

Česko bez obalu

Zero Waste představuje životní styl, jehož zastánci se snaží nevytvářet zbytečně domácí odpad, který již nejde dále recyklovat nebo kompostovat. Vyhýbají se používání jednorázových potřeb a plýtvání: od jídla, přes hygienické potřeby až po oblečení nebo nábytek.

Proč to všechno?

Pochopíte, když si zaletíte ve větrných dnech na pláž na jeden malebný thajský ostrůvek. Čeká Vás koupel ve vlnách igelitových tašek, PET lahví, brček, plastových vidliček a jiného odpadu. Smutný pohled. V poslední době se navíc hojně diskutuje o novém plastovém „kontinentu” v tichomoří, jehož rozsáhlost všechny překvapila.

Rozlohou hravě obsáhne celé Německo, Francii a Španělsko dohromady. Přitom se nejedná jen o estetický problém. Odpad postihuje živočichy a má rozsáhlé dopady na kvalitu životního prostředí. Největší problém ale je, že plast se nerozkládá, a jen se rozpadne na menší a menší částice, takzvané mikroplasty, které pak máme nejen ve vodě, ale i v půdě.

Začít lze vždy – a každý sám u sebe

Průměrný Čech vyprodukuje každý týden 6 kilogramů odpadu a pouhé dvě procenta z tohoto množství se zrecyklují. Většina obsahu našich popelnic končí na skládkách, v podobě mikročástic se dostává do půdy, vody, zvířat a jako bumerang se nám zase vrací zpět k nám.

Jedna z cest, jak s tím bojovat je nečekat na nic a začít u sebe. Zapojit se do výzvy “Já jsem tou změnou” není těžké. Stačí při nákupu pro vaši domácnost přemýšlet, zda opravdu potřebuji ovoce se slupkou zabalit ještě do sáčku. Nákup si mohu odnést ve své vlastní plátěné tašce, limonádu vypiji ze sklenice a ne brčkem. Na kávu s sebou si mohu nosit vlastní šálek, stejně tak pitnou vodu si mohu natočit do své láhve a nakonec i to brčko mohu mít své a designové.

Nakupujte chytře

Nakupovat v supermarketu bez obalu je docela oříšek. Inspirací jak na to, mohou být straší a minulé generace. Jak získávali potraviny bez obalů? I vaše babička třeba měla zahrádku, kde si většinu jídla vypěstovala, nakupovat chodila na trh a k sedlákovi a co neměla, si vyměňovala se sousedy.

A stejně tak lze takový životní styl lze praktikovat i dnes. Stačí se rozhlédnout, kde v sousedství je nějaký farmář, mnozí nabízejí i pravidelný dovoz bedýnek. Existuje mnoho komunit a FB skupin pro výměnu přebytků ze zahrádky a v neposlední řadě již máme i pár bezobalových obchodů. Stačí se jen vybavit dózami a navážit si potravin kolik zrovna potřebujete.

Před tím, než vyrazíte na nákup, si ledničku a spíž vyfoťte na mobil, abyste si v prodejně připomněli, co doma máte. A při nákupu dát pak lokálním, sezónním a rostlinným produktům, šetrnějším k přírodě. Budete mít nejen pocit, že vytváříte minimum odpadu, ale navíc tak získáte kvalitní suroviny, o nichž víte, odkud pocházejí.

Bez obalu doma a prakticky

Jak si poradit s věcmi každodenní spotřeby, jako jsou vatové tyčinky, odličovací tampony, dámské hygienické potřeby aj., které jednoduše potřebujete a chcete používat, ale neumíte si je bez obalu obstarat? Na vše existuje řešení. Vatové tyčinky se prodávají i s papírovou nebo bambusovou tyčinkou, odličovací tampony si jednoduše můžete uháčkovat nebo pořídit textilní, tedy pratelné. Stejně tak dámské hygienické potřeby se jako jednorázové nabízejí z biobavlny, nebo textilní. Nezapomeňte na kosmetiku, která se dá dnes také sehnat už v tuhé bezobalové formě.

Co je Zero Waste Česko?

Zero Waste Česko je neziskový projekt, který funguje na základě podpory a dárcovství. Čerpá jak od firemních partnerů, jež jsou v bezobalovém smýšlení mistry – jako třeba společnost Klean Kanteen, jejíž specialitou jsou právě znovupoužitelná brčka, láhve a nádoby na celý život, tak od jednotlivců.

Ten, komu není příroda lhostejná a rád by se podílel na změně, se může zapojit do aktuální kampaně Jsme v pořádku.

Zdroj foto: Jsmevporadku.cz

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS