15/2
Rok 2019 v bytových textiliích

Rok 2019 v bytových textiliích

15. února 2019 v 15.00 , Bytové doplňky , Design

Sponzorované odkazy:

Je za námi první měsíc roku 2019 leden. A v něm proběhl i veletrh bytového textilu ve Frankfurtu nad Mohanem nazvaný Heimtextil. Na něm byly ukázány trendy, které v bytovém textilu letos budou převládat.

Jaké trendy to jsou?

  • Ekologicky laděné materiály – výrobou i využitím zdroje
  • Výrazné struktury povrchu textilií
  • Grafické menší či větší vzory textilií

Na veletrhu bylo možno shlédnout produkty celkem 3 025 vystavovatelů ze 65 zemí. A všude dominovaly grafické prvky vzorů, výrazné struktury povrchů i ekologicky laděné kousky. A tahle trojí linie se prolínala nejen do dekoračních látek, ale i kobercích a předložkách, koupelnovém a ložnicovém textilu i na textilních tapetách.

Grafické menší či větší vzory

Ty tak trochu odkazují na 60. léta, kdy byly v kurzu a na retro styl. Ale i 50. léta nebo 70 léta se grafickými prvky prolínají. Zde je znát zase vliv Art Deco stylu a něco z Hippie období. Zkrátka minulost se v našich interiérových doplňcích neustále odráží i dnes.

Výrazné struktury povrchů

Tyto výrazní struktur na povrchu vyniknou hlavně v zajímavých pohledy se zakomponováním hry stínu a světla, v souvztažnosti s jednoduchými interiéry a také evokující trojrozměrnost textilních bytových doplňků. Profesionální, často mistrné zpracování na nás dýchá kvalitou a luxusem.

Originalita bavlny a lnu

Strukturovaná originalita jednotlivých kousků vyniká hlavně u dvou materiálů – u bavlny a lnu. Zde je zakomponována tradice, části evokující patinu a používanost, nebo zajímavé další materiály a nejrůznější efektní vazby a výřezy.

Barevnost

Ta je různorodá od nepříliš sytých modrých, žlutých, fialových barev až po jemné růžové, lila, světle modré, šedé a smetanové odstíny, nebo stříbřité pojetí s leskem. Především světle a tmavě šedá barva dodává kouskům nadčasovou eleganci.

Ložnice a koupelna

Naopak ložnice a koupelna se této barevnosti vymykají. Zde se sází na přírodní a zemité odstíny světle a středně hnědé. Z materiálů pak odminuje satén, damašek, směsi s hedvábím a mikroplyš.

V koupelně se otevírá možnost výrazným strukturám na jednobarevných přeložkách, ručníkách a žínkách především z klasického froté nebo novějšího plyše.

Ekologicky laděné materiály

bytových textiliích se prosazuje bio bavlna, směsi látek vyráběné udržitelnou formou a také získávané z obnovitelných zdrojů jako je třeba bambus, bambusová vlákna nebo sisal.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS