26/3
Atmosféra  v interiéru je o světle

Atmosféra v interiéru je o světle

26. března 2016 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Kuchyně , Obývací pokoje , Předsíň , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Krásný a harmonicky vladěný interiér není jen o nábytku a zařízení, punc a tečku mu dávají doplňky. Atmosféru pak vyladí správné a vhodné světlo.

Osvětení a zdroje světla vdechnou interiéru atmosféru. Jak je správně rozmístit aby byla dokonalá? Jak správně umístit světla v obývacím pokoji a v pracovně?

Světlo a osvětlení většinou řešíme v interiéru až jako poslední položku. Což je chyba. Měli bychom styl, typ i intenzitu osvětlení mít na mysli již od začátku zařizování interiéru. A rozhodovat jaké že to lampy, lustry, a lampičky chceme. Protože ty nám mají mimo navozené pohodové atmosféry též posvítit na naše každodenní činnosti.

Správné a promyšlené rozmístění předejde některým zdravotním obtížím, které ze špatného umístění světel plynou – poškození zraku, bolesti hlavy, nesprávné sezení u osvětlení a hrbení se nad prací či ztuhlá páteř, i bolest rukou v nesprávné poloze díky nevhodnému nasvícení.

Jak vytvořit příjemný prostor, v němž budeme dobře vidět?

Každá místnost by měla mít své centrální svítidlo. To je základem. K němu za pomocí dalších menších světel je ideální vytvořit v místnosti zóny, které budou svou světelnou atmosférou odpovídat konkrétní potřebě. Intenzita a typ osvětlení v relaxační části je zcela odlišná od té v pracovním koutě, nebo v dětském pokoji.

Nejexponovanější a nevytíženější místností je obývací pokoj. Tudíž je logické, že právě sem nasměrujeme nejvíce pozornosti. Jako centrální osvětlení lze využít světla s pohyblivými rameny nebo otáčivými bodovkami. Je li v pokoji kout na čtení, je ideálním osvětlením v dané zóně stojací lampa s nastavitelnou lampičkou a třeba i s nastavitelnou intenzitou jasu. Ani jedno toto světlo by se nemělo neodrážet v televizní obrazovce.

Čímž docházíme k osvětlení televize. Ta by měla mít za sebou jemné světlo. Sledování televize v úplné tmě poškozuje zrak a u citlivějších lidí může vyvolat bolesti hlavy. Postačí stolní či stojací lampa, kterou při sledování televize rozsvítíme. Pro navození útulnosti lze ještě v obývacím pokoji umístit dekorativní osvětlení – například k osvětlení obrazů, plastik a dalších dekorací.

Pracovní prostor – kout či pracovna sama, patří k další důležité položce správného osvětlení. Místo k práci potřebuje co nejlepší využití denního a tedy přirozeného světla. To je nejpřirozenější a nejzdravější. Večer jej lze nahradit světlem umělým. A proto bychom na kvalitní stolní lampě v pracovnách určitě šetřit neměli.

Samozřejmostí by měla u nich být její velká horizontální i vertikální pohyblivost a kvalitní žárovka s teplým podtónem. Samotná lampa by měla být umístěna tak, aby nestínila při psaní ruce. A tady je podstatné zdali jste levák či pravák – pravákům by měla svítit lampa zleva a levákům zprava. Samo světlo by nemělo oslňovat, a tak volte žárovku částečně krytou a ve výšce maximálně do úrovně očí.

Zdroj foto: Claro

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS