2/11
Zateplení střechy a stěn: Investice, která vám dovede ušetřit nemalé peníze

Zateplení střechy a stěn: Investice, která vám dovede ušetřit nemalé peníze

2. listopadu 2020 v 00.00 , Stavba a rekonstrukce

Dnes je provedení zateplení novostaveb prakticky samozřejmostí. Jste-li však vlastníkem nemovitosti staršího data výstavby, je možné, že zde důkladná izolace pláště domu a střechy chybí. A to je chyba: každá nezateplená plocha zbytečně zvyšuje náklady na vytápění a také míru negativního vlivu na životní prostředí.

Jenom samotnou nezateplenou střešní krytinou uniká zhruba jedna čtvrtina tepla, což je nezanedbatelné množství. Proto se vyplatí uvažovat o provedení zateplení objektu, které může v konečném důsledku ušetřit desítky procent nákladů na vytápění.

Široká nabídka typů izolace

Zákazníci si mohou vybírat z několika různých materiálů vhodných pro zateplení nemovitosti. V případě zateplení podkrovní části domu je oblíbenou variantou kamenná vlna, která je hydrofobní a biologicky odolná.

Stěny domu je možné zateplit buď pěnovým polystyrenem, nebo minerální vatou.

Dejte si pozor na tepelné mosty

Při provádění zateplení střešního pláště je potřeba věnovat pozornost i místům, která vytvářejí takzvané tepelné mosty. Zde se jedná především o trámy a latě ze dřeva, které má přibližně čtyřikrát větší tepelnou vodivost než zateplovací desky z kamenné vlny. V místech, kde se vyskytují dřevěné prvky, je proto potřeba provést zateplení i zespodu, a nejen pouze mezi jednotlivými trámy.

Na zateplení myslete již při projektování

Instalace zateplení způsobí, že se podkrovní prostory o něco zmenší a plášť domu naopak o něco zvětší. S tímto faktem je potřeba počítat již v předstihu a například pořídit venkovní parapety takových rozměrů, které umožní bezproblémovou instalaci zateplení okolo jejich vnějšího okraje.

I přes nemalé finanční prostředky vydané na zateplení je z dlouhodobého hlediska zajištěna nemalá úspora nákladů na potřebnou tepelnou energii.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS