19/3
Jaké vybrat osvětlení do jednotlivých místností? - 1. část

Jaké vybrat osvětlení do jednotlivých místností? - 1. část

19. března 2015 v 00.00 , Bytové doplňky , Kuchyně , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Typ osvětlení je nutné vybírat podle toho do jaké místnosti ho chcete umístit. Každý z pokojů je určen pro nějakou činnost a s tím je spojeno i použití osvětlení. Takže jaké světlo umístit do dětského pokoje a kuchyně?

Kuchyň

Kuchyň se většinou dělí na dvě zóny – pracovní a jídelní. Pracovní se nachází nad deskou linky, kde potřebujete světlo při vaření, krájení atd. Nejčastěji se používají zářivky, lišty s bodovým osvětlením nebo samostatné „bodovky“. Nad varnou deskou většinou zajišťuje světlo, které je zabudované v digestoři. Jídelní zóna zahrnuje jídelní stůl a prostor kolem něj. Nad stolem je nejideálnější umístit závěsná svítidla, která mají nastavitelný závěs. Sedící člověk by měl mít světlo maximálně v úrovni očí, aby ho neoslňovalo. Pokud máte větší kuchyň, můžete ještě propojit zóny pomocí stropního osvětlení.

osvětlení nad kuchyňský stůl; zdroj: palnas.czosvětlení nad kuchyňský stůl; zdroj: palnas.cz

Dětský pokoj

Musí se v první řadě jednat o světla bezpečná. Nejlepší je použít úsporný zdroj s LED diodami, které neohrožují děti popálením. Tuto místnost lze opět rozdělit do několika zón. První je zóna pracovní, kde by neměla chybět stolní lampa, která osvítí celou plochu stolu. Pro velký stůl je vhodná zářivka. Lampu stavíme na stůl na pravou stranu pro praváka a pro leváka na levou. Druhá zóna je odpočinková. Děti si rády v posteli prohlíží obrázky, větší čtou knihy nebo se učí. Proto je dobré mít u postele čtecí lampu. Pro malé děti, které se bojí tmy, nezapomeňte na lampičky do zásuvky, které necháte svítit celou noc. A třetí je zóna hrací. Zde je vhodné umístit závěsné nebo stropní svítidlo s nějakým dětským motivem. Konkrétní místo lze osvětlit i lampou stojanovou.

osvětlení do dětského pokoje; zdroj: palnas.czosvětlení do dětského pokoje; zdroj: palnas.cz

Takže teď už víte, jaká světla se hodí do dětského pokoje a kuchyně. V příštím článku se dozvíte, jaká světla by se měla vyskytovat v ložnici, obývacím pokoji a také koupelně.

Úvodní obrázek: palnas.cz

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS