28/4
Zahrada ve stylu

Zahrada ve stylu

28. dubna 2014 v 22.30 , Zahradní nábytek

S nadcházejícím hezkým počasím se mnozí z vás potýkají s výběrem zahradního nábytku. Obchodní řetězce, ale i jednotlivé internetové firmy nabízí opravdu nepřeberné množství různých typů zahradního nábytku – kompletních sestav, ale i jednotlivých kusů, jako jsou křesla, lehátka, závěsné konstrukce atd.

Aby koupě vašeho nového zahradního nábytku neznamenala jen vyhozené peníze, a vy jste v příštím roce nemuseli kupovat nábytek nový, protože tento se vám zničil, rozpadl atd., je lepší investovat více peněz, a to do opravdu kvalitního nábytku, jehož životnost pak bude delší.

Zahradní nábytek může být vyroben z nejrůznějších materiálů například z ratanu(někdy také nazývaný rotang) rostoucí v lesích jihovýchodní Asie. Pro zvýšení odolnosti zahradního nábytku se používá ratan pulut – tedy neloupané ratanové šlahouny, které se pak pro – ještě vyšší – odolnost natírají ochranných lakem. Péče o ratanový nábytek není nikterak náročná – v případě znečištění jej stačí omýt vlažnou mýdlovou vodou a poté nechat vysušit na slunci. Abychom prodloužili životnost nábytku na co nejdéle, je lepší jej v případě deště schovat (stačí třeba přehodit igelitovou plachtou). V zimě bychom pak ratanový nábytek měli uklidit úplně, abychom zamezili případnému popraskání dřeva mrazem.

Náhražkou za klasický ratanový nábytek můžeme použít umělý ratan – tedy imitaci klasického ratanu vyráběnou z polyethanu (100% recyklovatelný materiál). Tento materiál nám zaručuje o něco delší životnost než klasický přírodní ratan. Nábytek z umělého ratanu je možné nechat venku po celý rok, je velmi lehký, a tak s ním lze velmi snadno manipulovat. I samotná údržba je velmi snadná – stačí pouze opláchnout vlažnou mýdlovou vodou a poté nechat nábytek (stejně jako ten z klasického ratanu) vysušit na slunci.

Jako odolný materiál je považované i teakové dřevo, jež roste v zemích s tropickými deštnými pralesy, jako je například Thajsko, Indie nebo Malajsie. Teakový nábytek se vyznačuje především svou odolností vůči vlhkosti, ale i také odolností vůči napadání hmyzem. K ošetření, ale i pro lepší vzhled nábytku se doporučuje jej 1× za rok natřít teakovým olejem.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS