18/6
Krb v bytě? Je to možné

Krb v bytě? Je to možné

18. června 2014 v 00.00 , Krby

Sponzorované odkazy:

Toužíte po trávení dlouhých zimních večerů u krbu, ale žijete v bytě? Nezoufejte, krb můžete mít v činžáku i paneláku. Jsou dvě možnosti. Je možné si pořídit plnohodnotný krb s otevřeným ohništěm, kde bude potřeba nějaká ta stavební úprava. To je samozřejmě v některých případech neproveditelné např. kvůli sousedům. Pro tyto případy existují krby elektrické, plynové či biokrby.

Klasický krb

Nejprve musíte vybrat typ krbu, materiál a kde pro něj bude to nejlepší místo. Pro výstavbu si musíte samozřejmě najmout profesionály. Ti postaví nejen samotný krb, ale také vyřeší kudy povede komín, který je následně nutné vyvložkovat. Dobrá je například silná obvodová zeď, kudy může krbová vložka vést.

Klasický krb; zdroj: flickr.com/wonderlaneKlasický krb; zdroj: flickr.com/wonderlane

Krb bude určitě krásný, ale zamyslete se i nad nevýhodami. První z nich je vysoká cena, pak také musíte někde brát dřevo, které je nutné někde skladovat. Máte na to místo? Máte poblíž les? Pokud jste v obou případech odpověděli ne, nejspíš byste si klasický krb do bytu pořizovat neměli. Neklesejte na mysli, jsou tu pro vás jiné možnosti.

Další alternativy krbů

Nejjednodušší možností jsou elektrické krby. Stačí je pouze zapojit do zásuvky. Nejedná se tedy o klasický oheň, jde pouze o iluzi vytvořenou žárovkami. Fungují i jako přímotopy, takže místnost vytopí.

Další alternativou je plynový kotel. Ten zase slouží spíše k vytápění než kochání se pohledem do ohně. Polena jsou totiž keramická a plamínek plynový. Tento typ krbu je ekonomický, hodina provozu stojí asi jen 10 korun.

Skvělou možností, jak si v bytě vytvořit příjemnou a romantickou atmosféru, je biokrb. Jeho výhodou je nejen finanční dostupnost, ale i fakt, že se dostaneme do kontaktu s živým ohněm. A to téměř kdekoliv, protože nepotřebuje komín. Nepotřebujete ani dřevo. Pro hoření je nutný speciální bio produkt jehož spalování je zcela bez škodlivých spalin. Tento krb nebyl primárně vyvinut pro vytápění, i když k uvolňování tepla dochází. Jedná se spíše o designovou záležitost s příjemným skutečným plamenem.

Nástěnný biokrb; zdroj: biokrby.czNástěnný biokrb; zdroj: biokrby.cz

Mít doma klasický krb s praskajícím ohněm je úžasná představa. Ale musíte uznat, že třeba takový biokrb má také něco do sebe.

Zdroj titulní fotografie: wikimedia.org/De­signvudu2

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS