17/8
Pojištění domácnosti - je to v dnešní době opravdu nezbytné?

Pojištění domácnosti - je to v dnešní době opravdu nezbytné?

17. srpna 2014 v 21.45 , Byty , Domy

Sponzorované odkazy:

Bydlíte v bytě či rodinném domě a přemýšlíte, zdali má smysl si pořídit pojištění domácnosti? Je jasné, že pojištění sice neochrání Váš majetek před vznikem samotných škod, ale může Vám pomoci následky těchto eliminovat a vykompenzovat případné finanční ztráty, které Vás kvůli takové situaci postihnou. Je tato investice opravdu nezbytná? Proti čemu nás vlastně konkrétní takové pojištění domácnosti chrání?

Co pojištění domácnosti zahrnují?

Pojištění domácnosti zahrnuje téměř všechny věci, které tvoří vybavení domácnosti nebo se v domácnosti zrovna nacházejí. Tato ochrana se vztahuje na škody způsobené přírodními živly, jako je povodeň, záplava, požár, sesuv půdy aj., dále proti vandalismu či vloupání. Ve standardním rozsahu krytí se jedná o nábytek, elektroniku, domácí spotřebiče, oblečení, šperky i věci osobní potřeby nebo peníze. Pokud se nebojíte připlatit za komplexnější ochranu, můžete pojistnou ochranu rozšířit i na umělecká díla, obrazy, sbírky a různé cennosti. Možná některé zarazí, že jsem neuvedla dům, skleník, nebo garáž. Nenechte se uvést v omyl! Pojištění domácnosti není to samé jako pojištění nemovitosti. Ani jedno z uvedených pojistných produktů nechrání předmět pojištění toho druhého. Naopak, v rámci tohoto pojištění nemůžete zahrnout předměty, které používáte v rámci svého podnikání a které jsou určené k výdělečné činnosti, např. automobil, nebo jiné motorové vozidlo, či výpočetní technika využívána výhradně k podnikatelské činnosti, nebo věci, které jsou majetkem nájemců. Ti si musí svůj majetek ochránit zvlášť. Jako volitelné připojištění si můžete dokoupit tzv. připojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě. Toto pojištění je určené zvláště majitelům nevypočitatelných zvířecích mazlíčků či neposlušných dětí, které mohou při hraní způsobit škodu cizí osobě, například, že prohodí míč oknem nebo poškrábou skateboardem lak na automobilu souseda. Ale nějaká ta nehoda nemine ani některé z nás. Stačí chvilka nepozornosti při oslavě a můžete během vteřiny shodit kamarádovi notebook nebo telefon na zem. Co pak, že zjistíte, že má prasklý displej? Než abyste poté hledali po kapsách dostatečnou sumu peněz na jeho opravu, to už by se Vám nějaké pojištění určitě hodilo, že?

Proč toto pojištění nezanedbávat?

Velkým argumentem pro sjednání pojištění jsou bezesporu statistiky pojišťoven, které uvádí každoročně vyšší počet nahlášených škod na pojištění majetku občanů. Podle statistiky Policie ČR došlo v loňském roce k celkovému počtu necelých 16 000 vloupání do soukromých objektů (byt, rodinný dům, chata či chalupa). Zní to až neuvěřitelně, ale čísla mluví za sebe. Je to hlavně způsobeno tím, že v letním období radši cestujeme ať už po tuzemsku nebo v zahraničí a necháváme náš majetek opuštěný, která se pak stává cílem pro zloděje a vandaly. Ani nejbezpečnější uzamykací systém dnes tyto zručné „řemeslníky“ neodradí a ani příliš nezdrží. Takové pojištění domácnosti je užitečné i těm, kteří ho neopominuli uzavřít v minulosti a postihly je povodně v minulých letech. Sami jste se mohli v různých mediálních prostředcích přesvědčit, jaké škody dokáže voda napáchat a mnohdy lidem zbudou pouze oči pro pláč.

Porovnejte si nabídky více pojišťoven

Pokud Vás to zaujalo, udělejte si průzkum nabídek jednotlivých pojišťoven. Vaším hlavním kritériem by ale rozhodně neměla být pouze výše pojistného. Čím levnější pojištění si koupíte, tím více musíte počítat i s nižším rozsahem krytí, logicky i nižší výplatou pojistného plnění v případě škody apod. Dále je potřeba, abyste se důkladně zaměřili i na seznam tzv. výluk z pojištění, tedy předmětů, na které se pojištění nevztahuje. Každá pojišťovna si totiž seznam výluk tvoří sama. Před samotným sjednáním pojištění si ale raději udělejte průzkum nabídek jednotlivých pojišťoven a důkladně si pročtěte i jejich všeobecné pojistné podmínky. Nebo využijte v dnešní době velmi oblíbených srovnávačů pojištění na internetu.

A teď ruku na srdce, stále si myslíte, že je pojištění domácnosti zbytečné?

Úvodní obrázek: phasinphoto / FreeDigitalPho­tos.net

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS