7/10
Změna dodavatele energií- jednoduchý způsob, jak ušetřit

Změna dodavatele energií- jednoduchý způsob, jak ušetřit

7. října 2013 v 22.00 , Byty , Domácí spotřebiče , Domy , Kuchyně

Pokud se i vy každoročně pozastavíte nad doplatkem za energie, možná je právě načase změnit dodavatele. Kdy se tato změna vyplatí? Na co si dát při výběru nového dodavatele pozor? Odpovědi na tyto otázky a mnohem více naleznete v tomto článku.

Jak změnit dodavatele energií?

Výběrem vhodného dodavatele můžete ročně uspořit spoustu peněz. Průměrně se tato úspora pohybuje v řádu tisíců korun a odvíjí se od konkrétních ceníků. Vyplatí se tedy věnovat tomuto rozhodnutí čas a pozornost. Prvním krokem, který byste měli učinit v případě, že o změně dodavatele energií skutečně uvažujete, je porovnání cen plynu a elektřiny jednotlivých společností. K tomuto účelů vám dobře poslouží kalkulačka plynu a elektřiny. A jak výpočet funguje? Do kalkulaček, kterých je na internetu nabízen opravdu dostatek, stačí zaznamenat kraj, ve kterém bydlíte a vložit hodnoty vaší spotřeby. Následně máte okamžitě k dispozici srovnání současných plateb za energie s možnostmi u ostatních dodavatelů. Pak je již jen na vás, abyste si z nabídky vybrali nového dodavatele.

Změna dodavatele energií je ve většině případů rychlá a jednoduchá a tudíž výhodná pro každou domácnost. Rozhodnete- li se poskytovatele skutečně změnit, nezaplatíte ani korunu. Podle platných zákonů musí totiž změna proběhnout zdarma. Navíc jsou odběratelé chráněni legislativou před neočekávaným zdražením a v případě selhání energetické firmy se nemusíte obávat, že zůstanete bez elektřiny či plynu.

Autor: Oleg ZaytsevAutor: Oleg Zaytsev

Jaká je cena plynu za m³ a cena elektrické energie za kWh?

Aktuálně se průměrná cena plynu pohybuje kolem 17 Kč za m³, přičemž tento údaj platí pro domácnost, která plyn využívá vaření, ohřevu vody a k topení. Cena elektrické energie se potom pohybuje kolem 5 Kč za kWh. Některé společnosti dokonce nabízí, že vám zprostředkují srovnání cen plynu a elektřiny přímo pro vaši domácnost.

Na co si dát pozor?

Před samotnou změnou dodavatele je vhodné pohlídat si jisté skutečnosti. Mezi to patří například ověření garance ceny energií a také toho, čím je tato garance podmíněná, zjištění referencí od zákazníků, kteří od dodavatele energie odebírají či zjištění výše případného deaktivačního poplatku stávající společnosti, případně prověření dodavatele z hlediska zákaznického servisu.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS