3/9
Podlahové palubky: Kus přírody ve vašem interiéru

Podlahové palubky: Kus přírody ve vašem interiéru

3. září 2013 v 11.30 , Byty , Domy , Ložnice , Obývací pokoje , Předsíň

.= .= Dřevěné palubky patří v současné době k nejoblíbenějším stavebním a obkladovým materiálům. Své využití naleznou jak v exteriéru (např. na obložení fasády), tak ale také v interiéru domu či bytu, kde se nejčastěji uplatní jako podlahová krytina.

Za velkou oblibou dřevěných podlahových palubek stojí hned několik důvodů. Vedle elegantního vzhledu uživatelé oceňují zejména jejich ekonomičnost, jelikož dřevo výborně snižuje tepelné ztráty. V neposlední řadě je pak třeba zmínit také fakt, že podlahové palubky vyrobené z přírodního materiálu navozují příjemný pocit tepla.

Dělení podle materiálu

Podlahové palubky dělíme podle materiálu, z něhož jsou vyrobeny. K nejvyužívanějším patří smrkové, borové a modřínové dřevo. Velkou výhodou smrkového dřeva je to, že neobsahuje téměř žádné suky a tím pádem ani smolu, která je typická pro dřevo borové.

Dřevo z borovice má kromě většího obsahu smoly ještě jednu pro někoho jistě nepříjemnou vlastnost, kterou je barevná změna v čase. Borové palubky reagují na zvýšený výskyt slunečních paprsků a v průběhu času mění svou barvu od strakaté hnědožluté až k černé. Tato estetická změna ovšem nijak neovlivňuje jejich kvalitu. Ta je naopak výrazně snížena vyšším obsahem smoly, která zabraňuje pronikání ochranného nátěru.

Modřínové dřevo také obsahuje zvýšené množství smoly, což ovšem v tomto případě nijak neovlivňuje jeho estetickou kvalitu, protože je přirozeně žíhané.

Můžete se podívat také na srovnání s ostatními dřevěnými podlahami.

Borové palubky, autor: AvydonBorové palubky, autor: Avydon Modřínové palubky, autor: AvydonModřínové palubky, autor: Avydon Smrkové palubky, autor: AvydonSmrkové palubky, autor: Avydon

Jaké palubky pořídit?

Před nákupem podlahových palubek bychom vždy měli pečlivě promyslet, kde budou umístěny a jak moc budou zatěžovány. S ohledem na to je pak třeba zvolit jejich správnou tloušťku. V případě podlahových palubek se samozřejmě očekává vysoká zátěž, a proto se jako ideální jeví palubky o tloušťce od 19 do 28 mm.

Pořizovací cena

Důležitým faktorem, který může hrát roli v rozhodování, zda si podlahové palubky pořídit a jaký materiál zvolit, přirozeně hraje jejich cena. Ta se liší v závislosti na tloušťce palubek a na použitém materiálu. Obecně však lze říct, že se pohybuje v rozmezí od 200 do 600 Kč za metr čtvereční.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS