18/3
Televize a domácí kina – úžasná podívaná

Televize a domácí kina – úžasná podívaná

18. března 2013 v 19.45 , Bytové doplňky , Domácí spotřebiče , Obývací pokoje

Zařizujete obývací pokoj moderní a kvalitní technikou? Přemýšlíte, zdali si pořídit LCD televizi, plazmu nebo klasický televizor? A už jste přemýšleli třeba i nad dokonalou podívanou jako vám dokáže zprostředkovat domácí kino? V následujícím článku Vám poradíme, na co se při vašich úvahách zaměřit.

Správná volba televize

Při zařizování interiéru ve společných prostorách nebo obývácích, jsou největším trendem sedací soupravy, které tvoří snad tu největší dominantu místnosti, ihned následuje nábytek, osvětlení a také především technika, která nabízí kvalitní obraz či poslech hudby.
Velkým, robustním a baculatým televizím doslova odzvonilo. Z našich domovů se tento typ klasického televizoru zcela vytlačil a nahradil jej modernější typ prostorné, štíhlé a kvalitní televize. Moderní ploché monitory mají oproti klasickým CRT monitorům opravdové výhody. Ploché televize se neustále vyvíjejí a zdokonalují, pracují na digitálním principu, mají nižší spotřebu elektrické energie, nižší hmotnost a díky menšímu objemu i větší úsporu místa.

Plazma nebo LCD?

Nevíte, jak se rozhodnout? Při výběru televizoru si v první řadě uvědomte, že jak plazma, tak LCD televize splňují některé společné požadavky – jsou poměrně lehké, úzké a mají úžasný design. Díky vývoji je kvalita obrazu u obou typů televizí bezmála stejná. Pokud chcete vaší televizi využívat i k připojení k PC, odborníci vám doporučí spíše LCD monitor.

LCD televize

Liquid crystal display je zkratka LCD, televize pracuje na principu zobrazování pomocí tekutých krystalů. LCD monitory nabízí ostrý, kvalitní, čistý obraz. Nevýhodou je občasné „čtverečkování“ obrazu (samozřejmě není pravidlem). Někdy se může stát např. při sledování sportu, že dojde ke zpomalení přechodu z černé na bílou barvu. Na obrazovce se objeví tzv. „duchové“. Tou největší výhodou je nižší spotřeba energie a menší hmotnost. Nejprodávanějším typem LCD televizorů jsou ty s úhlopříčkou 81 cm.

Plazmové televize

Oproti LCD televizím, plazmové televize pracují na principu ionizovaného plynu a zobrazení je téměř bezproblémové. U plazmy vás nečekají ani čtverečky, odezva ani duchové. Obraz je více realistický a jak sám název televize napovídá, působí plastickým dojmem. Nevýhodou tohoto typu televizoru je vyšší spotřeba, větší hmotnost, částečně i tloušťka nebo skleněný kryt, který chrání monitor (může odrážet odlesky). Nejprodávanějším typem plazmových televizorů jsou ty s úhlopříčkou 106 cm. U větších rozměrů raději promyslete, jak daleko budete od televize sedět.

Domácí kino

Navodit atmosféru kina si můžete i u vás v obýváku. Domácí kino – potřebujete pro něj tyto základní věcí: kvalitní velkou obrazovku, sadu reproduktorů a základ domácího kina, tj. AV přijímač nebo zesilovač. Mezi nejběžnější reprosoustavu patří centrální reproduktor, dva postranní přední a zadní reproduktory.

Přejeme Vám příjemný poslech a kvalitní obraz!

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS