8/11
Kožený nábytek si zaslouží kvalitní péči

Kožený nábytek si zaslouží kvalitní péči

8. listopadu 2011 v 00.00 , Nábytek

Sponzorované odkazy:

Kůže se stala velmi oblíbeným materiálem pro zpracování interiérového nábytku, a to především pro svoje výjimečné vlastnosti a exkluzivní vzhled. Nábytek z kůže se objevuje v interiéru velmi hojně, především v podobě sedacích souprav, křesel, jídelních židlí, taburetek, kancelářských či pracovních křesel i sofa.

Kůže je přírodní materiál, což zaručuje dlouhodobě udržitelnou hodnotu, dlouhou životnost a obnovitelný vzhled – časem kůže nestárne. O kožený nábytek se však musíme dostatečně dobře postarat, pokud chceme mít kožený nábytek i za několik let v zánovní podobě, musíme mu věnovat dostatečnou péči.

Kožený nábytek je nutné impregnovat, alternativou impregnace může být i promašťování speciálními vosky nebo oleji. Péče o kožený nábytek se různí podle povrchové struktury a typu kůže – např. hladké kůži svědčí tekuté čistící prostředky, na hrubou kůži používáme spreje.

Ošetření koženého nábytku

Některým nehodám se prostě nevyhneme, zpravidla se jedná o rozlití různých nápojů, obarvení nebo mastných skvrn.

Rozlitou tekutinu je třeba odstranit nejlépe savou papírovou utěrkou, popř. utěrkou textilní či savým hadříkem. V případě, že rozlijeme sladkou limonádu nebo alkoholické nápoje, je zapotřebí místo otřít vlhkým hadříkem, abychom odstranili pachy a lepkavost.

Rozlití barevných nápojů na světlý kožený nábytek bývá je již horší variantou. V tomto případě je zapotřebí mít po ruce speciální čistící prostředky, které případné barevné skvrny odstraní. Kůže je velmi citlivá na chemické prostředky, tudíž nepoužívejme klasické čistící prostředky, ty by mohly kůži velmi poničit. Speciální čistič může dočasně nahradit mýdlová voda, která sice příliš nevyčistí, ale ani nepoškodí.

Zaschlé nečistoty otíráme krouživými pohyby, velmi lehce, vždy vlhkým hadříkem – namáčíme do mýdlové vody nebo roztoku speciálního čistícího prostředku. Také se můžeme setkat s mastnými skvrnami, které jsou na kůži velmi dobře znát. Ovšem v tomto případě se jedná pouze o estetický problém, jelikož mastnota má na kůži pozitivní vliv.

Vyhněme se vystavovat kožený nábytek na přímém slunci, jelikož slunce je pro kůži velkým nepřítelem. Slunce kůži dokáže nejen oslabit a ubrat jí tak na kvalitě, ale také způsobuje místy světlé skvrny.

zdroj: http://www.thatveganblog.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS