22/8
Tráva nebo dlažba? Co tak 2v1?

Tráva nebo dlažba? Co tak 2v1?

22. srpna 2018 v 23.45 , Stavba a rekonstrukce

Zatravňovací dlažba dokáže více než jen opticky propojit zahradu s komunikací. Naznačuje to už synonymum, pod kterým se tento typ venkovní dlažby nabízí: vegetační a drenážní dlažba. Nejspíš teď tušíte, že bude skvělým pomocníkem i pro odvodnění nadměrně vlhkých pozemků.

Vegetační dlažby pro příjezdové komunikace a parkovací plochy

I na soukromých pozemcích se betonová vegetační dlažba stala vyhledávaným řešením pro budování příjezdových cest k domu a ke garáži, ale i pro realizaci parkovacích ploch. Znáte to. Parkování na trávě není nikdy ideální. Když prší, nedokážeme do auta a z auta nastoupit a vystoupit „čistou“ nohou. Obvykle není trávník oddrenážovaný a zpevněný natolik, aby nám pod koly auta nevznikaly prohlubně.

Mnohdy se problém snažíme řešit co nejlevněji – vysypáním štěrkem. Ten je ale problematický v zimě při uklízení sněhu, kdy jej z plochy odhazujeme do trávníku, a rovněž neposkytuje pohodlí při vystupování například dámám na podpatcích. Zabořujeme se do něj a noha na vrstvě štěrku prokluzuje. Nutné je i ošetřování proti plevelům, což u štěrku bývá v naprosté většině případů možné pouze pomocí tak často diskutovaných pesticidů.

Jako vhodné řešení se nabízí zatravňovací dlažba. Vypadá efektněji a přírodněji, než kdybychom použili dlažbu plošně. Presbeton navíc vyrábí zatravňovací dlažby, které mohou naprosto přirozeně přejít do plochy, na níž je dlažba položená celoplošně.

Už dávno není zatravňovací dlažba jen v jednom modelu

Oblíbenost vegetačních zatravňovacích dlažeb vedla k nárůstu nabízených tvarů dlažeb. Klasický kosočtverec dnes už není jediný v nabídce. Další možností, jak dotvořit design své vegetační dlažby, je její výplň.

Klasikou je tráva. Ta se snadno udržuje standardním sekáním, podobně jako trávník. Ideální je volit takovou travní směs, která je vysoce zátěžová – budeme totiž po ní jezdit a parkovat na ní, která neplstnatí – protože ji nebudeme moci vertikutovat, a která vytváří užší trsy – ty by nám totiž neměly přerůstat na betonovou část dlažby.

S modely vegetační dlažby Presbeton se dá doslova kouzlit i při použití štěrkové výplně. Zcela jinak bude vypadat barevný kačírek a lomová drť. Vzhled ovlivní i použitá frakce.

Aby nám to hezky odtékalo

Vegetační dlažby používáme velice často právě proto, že příjezdovou komunikaci či parkovací místo, nebo i pro jiný účel sloužící zpevněnou plochu, máme na vlhkém místě. Případně v části zahrady, kde dochází k pravidelnému zavodnění po dešti či při tání sněhu. Drenážní vegetační dlažba dokáže pomoci rychleji odvodnit pozemek. Nejen díky svému tvaru s otvory, ale i kvůli speciálním profilovým spodním drážkám dlažby.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS