21/6
Jak na stavbu dřevěné terasy svépomocí?

Jak na stavbu dřevěné terasy svépomocí?

21. června 2022 v 00.00 , Zahrada

Máte v plánu stavbu dřevěné terasy, ale nejste si jisti, co všechno k tomu budete potřebovat? Nechte si poradit!

Obliba dřevěných teras stoupá. A není se ani čemu divit. Terasa je totiž ideální spojnicí interiéru s exteriérem domu. K tomu příjemná na dotek a v závislosti na zvolené dřevině také na pohled. U domu se zkrátka skvěle vyjímá.

Terasa jako životní styl

Především v letních měsících je možné na terase trávit většinu dne. Ráno snídat, v poledne obědvat, odpoledne odpočívat, večer večeřet a v noci na ní třeba pořádat večírky. Obzvláště pokud si ji zařídíte k obrazu svému. Zahradními lehátky, křesly, sedačkami, exteriérovými koberečky a rostlinami v nádobách. Ještě před tím vším ji ale budete muset postavit. A my vám poradíme, jak na to!

Výběr místa a příprava terénu

Prvním krokem je výběr správného místa. Terasa by v ideálním případě měla navazovat na dveře vedoucí za zahradu. Následovat bude příprava terénu. Ten důkladně utužte a obsypejte štěrkem. Prorůstání trávy pod terasou zabrání geotextilie.

Betonový základ, hranoly a terasová prkna

Při samotné stavbě je možné zvolit hned několik způsobů. Terasa může stát na betonovém základě, betonových patkách, popřípadě patkách zatlučených do země. K něm pak připevníte jednotlivé hranoly, na něž budete připevňovat jednotlivá terasová prkna. K tomu použijte nerezové vruty, ty klasické by zrezly.

Rektifikační terče a distanční podložky

Povrch pod terasou by měl být maximálně rovný. Pokud tomu tak není, můžete využít terasové rektifikační terče, jimiž nežádoucí sklon dorovnáte. Samotnou montáž vám rovněž usnadní praktické distanční podložky, díky nimž hranoly a terasová prkna dokonale přilnou, čímž se také stanou odolnějšími vůči vlhkosti.

Spočítejte veškerý materiál

Ještě před tím vším je záhodno připravit si plán, jehož součástí budet také výpočet materiálu a příslušenství. Tedy, kolik budete potřebovat terasových prken, hranolů, vrutů a distančních podložek. Podrobný návod najdete například na stránkách Gardina.cz.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS