11/5
Ve vyvýšených dřevěných záhonech můžete pěstovat zeleninu, ovoce, bylinky i květiny

Ve vyvýšených dřevěných záhonech můžete pěstovat zeleninu, ovoce, bylinky i květiny

11. května 2022 v 00.00 , Zahrada

Sponzorované odkazy:

Máte moderní zahradu a hledáte prvky, kterými byste ji ozvláštnili? Anebo je naopak zahrada u vašeho domu ponechána „ladem“, máte rádi vysokou trávu, kvetoucí louku, a tomu přizpůsobujete i váš venkovský styl domu a okolí? Do obou stylů můžete umístit vyvýšené dřevěné záhony, které mohou mít mnoho podob. Rozdíly jsou v jejich velikosti i tvaru, a tak jim lze najít rozmanité uplatnění.

Proč sadit do vyvýšených záhonů?

Možná vás „na první dobrou“ některé důvody vůbec nenapadnou, přesto jsou naprosto skvělé. Kupříkladu vám zemina ve vyvýšeném záhonu lépe v zimě promrzne, a tak dojde ke zničení případných škůdců a chorob. Na jaře je zase půda rychleji prohřátá, takže je možné začít vysazovat o „kousek“ dřív. Díky tomu, že jsou záhony vyvýšené, se k úrodě škůdci tolik nedostanou. Stejně tak vám nebude do záhonů prorůstat tráva z okolí, nebo naopak ze záhonu růst „ven“ něco z úrody.

Senioři a méně pohybliví lidé budou nadšení. Díky vyvýšení záhonů není potřeba se tolik ohýbat, což jim umožní vrátit se k práci a hobby, které měli rádi.

Do vyvýšených záhonů můžete dávat i zbytky ze zahrady, čímž budete zeminu hnojit. Pokud je záhon dobře založen a obohacen kompostem, výborně zachytává vodu a není nutné jej tolik zalévat. Nádobu, tedy dřevěný obal, lze použít i na kompost samostatně. Malé zahradě toto místo postačí, zvláště pokud nesbíráte posečenou trávu.

Nevýhody vyvýšených záhonů

S péčí o záhony se váže i práce, která není přímo negativem, ale spíš mínusem. O dřevěný materiál je vždy potřeba se starat. To platí i tady. Aby vám dlouho vydržel, jednou za rok jej ošetřete ochranným nátěrem. Zemina je také potřeba vyměnit, a to co cca 4 roky. Mínusem je i potřeba hojného zalévání, pokud jej nezaložíte tak, jak se má. Lze to však napravit.

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS