8/11
Jak zařídit správně ložnici?

Jak zařídit správně ložnici?

8. listopadu 2019 v 00.00 , Design , Ložnice , Nábytek

Sponzorované odkazy:

Ložnice – místo, kde byste se měli cítit nejen v bezpečí, ale i komfortně a příjemně. Je to prostor ke klidnému a nerušenému odpočinku a spánku. Jak tedy ložnici správně zařídit?

Zdánlivě jednoduchý úkol se v praxi může změnit na velký problém, když nevíte jak na to. Vyjasněte si proto předem pravidla ohledně stylu a typu i materiálu nábytku a dalšího zařízení ložnice. Když se jich přidržíte, jistě bude vaše ložnice to, po čem toužíte a bude se vám v ní skvěle odpočívat a spát.

Postel je srdcem ložnice

Základní funkcí této místnosti je poskytnout co nejvíce pohodlí a klidu pro odpočinek a klidný spánek. Postel je tedy zcela klíčovým a stěžejním prvkem každé ložnice. Tu vyberte jako první a k ní dolaďujte další zařízení a nábytek. Pro příjemný spánek dvou lidí je optimální postel o šíři 180 cm a délce 200 cm, mějte však na mysli, že alfou a omegou kvalitního spánku je dobrá matrace, která zajistí komfort při ležení v odpočinku a spánku.

Noční stolky schovají nezbytné drobnosti

Malý odkládací prostor vedle postelí se hodí vždy. Ať už má formu jen otevřených polic, nebo přímo nočních stolků, je potřeba si takové místo vždy utvořit. Proto se před volbou a typem odkládacího prostoru potažmo nočního stolku zamyslete nad tím, k čemu všemu by vám měl posloužit. Zdali jen k odkládání knihy a časopisů pro čtení před spaním, nebo i k ukládání dalších drobností, či většímu množství věcí.Noční stolek či postele by měly mít vždy přiměřenou výšku, tedy ideálně v porovnání s výškou postele s matrací by ji neměl přesahovat na výšku o více než 10 centimetrů.

Praktické skříně

Po dořešení spací zóny v ložnici je nutno vzít v potaz i uložení věcí – oblečení, prádla, ložního, koupelnového a dalších věcí. Pokud nemáte možnost mít v hale či předsíni skříňový systém či volně stojící skříně, které k uložení všeho potřebného postačují, nejvhodnějším prostorem k dalšímu postavení skříní je právě ložnice.

Můžete s nimi vyplnit třeba hluchá místa jako jsou rohy, kam nic jiného nedokážete umístit. Tady jsou k mání třeba rohové skříně. Nebo další stěny, kam lze umístit klasické i originální skříňové kousky. Velkou pozornost věnujte typu otevírání dveří skříní. Otoční dveře zaberou vždy více místa, než třeba posunovací. Také vždy myslete na styl, provedení, barevnost, dekor i materiály postelí, nočních stolků, polic a dalšího zařízení a vybavení tak, aby s ním skříně stylově i barevně souzněly a ladily.

Komoda se neztratí

Do ložnice, pokud je dostatečně velká mohou patřit i komody. Jsou to de facto menší sestry skříní. Nejvíce se zde uplatní modely se širokými výsuvnými zásuvkami. Ty dobře, přehledně a účelně schovají ložní a spodní prádlo. A vystavit na ně můžete dekorace v podobě úlovků z cest, dárků od nejbližších nebo oblíbené a sběratelské kousky.

A co tak malý toaletní koutek? I to lze do ložnice umístit a opět mějte na paměti to, aby vše souznělo se zbytkem zařízení. Pak už zbývá jen doladit vše textiliemi – záclony, závěsy, přehoz na postel, polštářky, koberečky a předložky. Vyvarujte se ale do ložnice umístění pracovního stolu s počítačem, televizí a další techniky, ty kvalitnímu spánku svým světlem a rušením klidné oázy ložnice moc neprospívají a mnohé navíc produkují elektromagnetic­ký smog.

Zdroj foto: Sconto

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS