24/5
Jak správně sestavit kuchyni

Jak správně sestavit kuchyni

24. května 2017 v 23.00 , Kuchyně

Když se octnete v cizí kuchyni, máte problém s orientací a všechno vám trvá déle. Někdy ale lidé zažívají podobné situace ve svém vlastním království. Kuchyně by měla být uzpůsobená tak, aby všechny úkony šly hladce a plynule. Pak se vám bude vařit jedna radost a nebudete mít pocit, že skáčete po místnosti jako zajíc ze strany na stranu.

Posloupnost je důležitá

To, že je vaše kuchyně špatně sestavená, poznáte podle toho, že se při vaření motáte. Zvláště pokud se po ní pohybujete dva. Přeskakování sem tam vaší pohodě nedodá. Proto při plánování kuchyňské linky dbejte, aby potřebné plochy byly seřazené v určitém pořadí. Na kraj nejprve umístěte ledničku a další nábytek pro uskladnění potravin. Hned vedle byste měli mít prostor, kam jídlo vyndat. Hodí se to i v tom případě, když přijdete z nákupu. Máte kam položit tašku, ze které vyndáváte věci rovnou do lednice. Představte si, že vaříte. Nejdříve vyndáte potraviny na odkládací plochu a pak je myjete. Myslete tedy na správně umístěný kuchyňský dřez.

Plynulý provoz

Až omyjete potraviny, potřebujete zase místo, kde můžete krájet, strouhat, míchat, připravovat těsto. Myslete na to, když si pořizujete menší kuchyňské spotřebiče, které pak položíte na linku. Neměly by vám překážet v práci. Pak nastupuje ve vaření sporák, který by opravdu neměl být vedle dřezu. Před jeho používáním si dobře rozmyslete, jakou zvolíte digestoř a jak vysoko ji umístíte. Nejlepší je vyzkoušet si v praxi, co vám nejvíce vyhovuje. Popsaný provoz v kuchyni není tak jednosměrný, jak se jeví, ale toto základní umístění pomůže kuchařům k lepší práci. Proto byste se měli zaměřit i na taková zařízení, která jsou pro vás pohodlná, jako třeba úchytky. Až budete vybírat design a materiál kuchyně, klidně zvolte i levný nábytek, protože důležitá je funkce a ne cena.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS