2/3
Jak vybrat klimatizaci do bytu a domu?

Jak vybrat klimatizaci do bytu a domu?

2. března 2016 v 22.00 , Domácí spotřebiče

Stále více českých domácností se vybavuje klimatizacemi. Hlavním důvodem jsou poměrně horká léta, kdy teploty často přesahují 30 °C a lidé se tímto způsobem ochlazují. Dalšími důvody je, že klesla jejich cena, je k dispozici široký výběr klimatizací, další funkce a změna designu. Chcete si vybrat správně, pak pokračujte ve čtení.

Moderní klimatizace umí “zázraky”

Doby, kdy byla klimatizace velká nevzhledná krabice, která uměla pouze vzduch ochlazovat jsou nenávratně pryč. Moderní klimatizace nabídnou svému majiteli spoustu dalších funkcí, jako je vytápění, časovač nebo čištění vzduchu.

Mezi hojně využívané funkce klimatizace je sleep. Klimatizace se dá nastavit tak, aby během spánku snížil teplotu, pokud zařízení slouží jako topení. nebo naopak teplotu zvýší v případě ochlazování vzduchu. Klimatizace mají polohovatelné lamely, které dokáží směřovat vzduch různým směrem.

Klimatizace pro alergiky

Spousta lidí se rozhodla pro klimatizaci díky možnost instalaci absorpčních filtrů. S těmito filtry se z klimatizace stává čistička vzduchu, která dokáže zachytit prach, kouř, bakterie i různé druhy alergenů. Vhodná je tak do domácnosti s alergiky.

Jaké parametry sledovat?

  • výkon
  • hlučnost
  • energetickou spotřebu
  • cenu
  • doplňkové funkce
  • design
  • montáž a servis

Mezi jakými typy můžete vybírat?

Druhů klimatizací je několik, o to může být volba té správné obtížnější. Je tak potřeba si uvědomit, jaké prostory se budou klimatizovat a kolik je pro klimatizaci prostoru. Od odpovědí na tyhle otázky se pak odvíjí výběr konkrétního typu.

Začneme s mobilní klimatizací

Mobilní klimatizace je nejjednodušším zařízením, které splní účel a je za velmi přijatelnou cenu. Nejdůležitějším prvkem jsou kolečka, která umožňují klimatizaci volně přemisťovat. Poté se najde své místo je nutné odvést ven hadici sloužící k odvodu teplého vzduchu ven z místnosti.

Mobilní klimatizace se skvěle hodí do menších pokojů s rozlohou 10 – 25 m2. Nejčastěji se využití na příležitostný nebo sezónní provoz. Mobilní klimatizace dokáží regulovat vlhkost vzduchu a pomoci k její cirkulaci.

Klimatizace typu split

Klimatizace split má kompresor a kondenzátor umístěn mimo místnost. Klimatizace je tak podstatně tišší. Systém je pevně umístěný na požadovaném místě a vyžaduje odbornou montáž. Výhodu je vysoký výkon, nízká spotřeba a možnost nastavit denní a noční režim.

Klimatizace multisplit

Rozdíl mezi split a multisplit je v klimatizování více místností, což split neumožňuje. Multisplit dokáže klimatizovat více pokojů několika vnitřními jednotkami, které jsou obsluhované jednou jednotkou vnější. Je to přístroj na celoroční užívání, protože v případě vytápění slouží na principu tepelné čerpadlo vzduch – vzduch. Ideální je tak na jarní a podzimní měsíce.

Vybírejte u osvědčených značek

Pravdou je, že si za značku připlatíte, ale zároveň tím získáte kvalitní klimatizaci, která bude spolehlivá, funkční a získáte k ní záruku, montáž i následný servis. Léty a zákazníky vyzkoušené jsou klimatizace LG nebo klimatizace Samsung.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS