24/11
Kancelářská židle – nejdůležitější je schopnost přizpůsobit se

Kancelářská židle – nejdůležitější je schopnost přizpůsobit se

24. listopadu 2015 v 17.30 , Křesla a sedací soupravy

Kancelářská židle by Vám měla padnout jako oblek či kostýmek. Jakékoliv větší přizpůsobování se židli (pokud se nejedná o zdravotní židli, která Vás podporuje ve správném držení těla) vede ve velké části případů k bolestem zad či hlavy. S ohledem na množství času stráveného v kancelářské židli se na tomto druhu vybavení kanceláří rozhodně nevyplatí šetřit. Jste to totiž Vy a Vaše záda, kdo touto úsporou bude „trpět“.

Na začátek je vhodné říct, že výběr vhodné židle je polovinou úspěchu, tou druhou je nastavení židle s ohledem na Vaše pracovní prostředí. I na židli za 10 000 Kč, která Vám nevyhovuje šířkou sedáku či výškou Vás mohou bolet záda. A naopak, i levná židle Vám při správném nastavení poskytne dostatečnou podporu a pohodlí.

Jak by měla vypadat „ideální“ kancelářská židle? Mezi nejdůležitější parametry patří:

  • materiál, z něhož jsou vyrobeny sedák a opěrák. Na židli byste měli sedět pohodlně, neměly byste „klouzat“, materiál a konstrukce židle by měly umožňovat ventilaci (ta je žádoucí v letních měsících, stejně jako schopnost židle odvádět pot)
  • šířka a hloubka sedáku. Obě míry by měly odpovídat Vašim parametrům. Pokud jste silnější postavy, rozhodně nešetřete a pořiďte si židli s dostatečně širokým a hlubokým sedákem. Jen tak se Vám na židli bude sedět pohodlně a nikde Vás nebude nic tlačit
  • podpora bederní a krční páteře. Židle by Vám měla umožnit uvolnit svaly a podporovat Vás ve „zdravém“ sezení. Každý jsme však jinak vysocí a na židli sedíme v různých polohách. Proto je žádoucí, aby židle měla nastavitelné opěráky bederní a krční páteře (pokud si koupíte židli, která nemůže mít opěráky nastavené dle Vašich potřeb, brzo Vás při sezení na takové židli začnou bolet záda)
  • pro snadný „pohyb“ u pracovního stolu je žádoucí, aby židle měla odpovídající kolečka, jež jsou přizpůsobená danému typu povrchu. Pokud patříte k lidem, kteří váží více jak 90 kg, rozhodně se zajímejte o nosnost koleček (a samozřejmě i celé židle). Zejména levnější produkty jsou konstruovány právě do hmotnosti 90 kg, zatímco dražší židle jsou schopny unést i člověka o váze 150 kg.

Je k výběru židle nutné „vyzkoušení“

Krátké sezení v židli v nákupním centru Vám možná trošku napoví ve věci šířky a délky sedáku. Důležité však je to, jak se na židli budete cítit po několika hodinách sezení. Tuto situaci v nákupním centru „nenasimulujete“. Navíc, jak již bylo zmíněno výše, židle by měla být schopna se „přizpůsobit“ Vašemu pracovnímu prostředí, tj. výšce stolu, výšce umístění monitoru, prostoru okolo stolu (pokud je tento prostor nějak limitován). Dále také existují velké rozdíly mezi tím, jak na židli sedíte během krátké zkoušky a v jaké poloze se nacházíte při celodenním sezení.

Z tohoto důvodu není důvod mít jakékoliv obavy z koupě kancelářské židle na internetu (riziko toho, že uděláte chybu, je zde zhruba stejné jako při výběru v obchodě). U internetového prodeje máte výhodu, že nevhodnou židli můžete do 14 dnů od zakoupení vrátit. Už prvních pár dnů Vám přitom napoví, jestli byl výběr židle správný či nikoliv.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS